Zoekmachine adverteren: de tool voor meer klanten

Zoekmachine adverteren
Adverteren via zoekmachines helpt u potentiële klanten te bereiken die op zoek zijn naar producten of diensten zoals de uwe. Dit type van reclame is een geweldige manier voor zowel kleine bedrijven als grote bedrijven om mensen online te bereiken. Zoekmachines zijn een van de populairste manieren voor mensen om online te vinden wat ze zoeken. Als u gevonden wilt worden door potentiële klanten, is adverteren in zoekmachines een belangrijk hulpmiddel.

Zoekmachine adverteren: de tool voor meer klanten

Zoekmachine adverteren (SEA)

Zoekmachine adverteren (SEA) is een van de meest effectieve manieren voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken. Zoekmachine adverteren plaatst uw advertentie naast de zoekresultaten die relevant zijn voor wat mensen zoeken.

U kunt deze tool gebruiken om gericht te adverteren in Google. Adverteren in Google is een ideale manier om snel en gericht resultaat te krijgen. U kunt precies vinden wie u zoekt door advertenties te maken die overeenkomen met wat mensen zoeken. Omdat uw advertenties rechtstreeks gericht zijn op gebruikers, zult u hogere doorklikpercentages zien dan normaal. In tegenstelling tot de meeste vormen van traditionele reclame is internet de hele dag beschikbaar. Internet marketing geeft bedrijven wereldwijd toegang tot hun markten, de klok rond, zonder enige onderbreking.

Hoe werkt Google Ads?

De Google Ads veiling werkt als volgt: iemand uit Eindhoven zoekt op “herenkapper Eindhoven” en direct daarna wordt in enkele milliseconden een veiling gehouden. Google kijkt onder andere wie het hoogste biedt (en dus voorrang krijgt). Het doel van Google is om de zoeker tevreden te stellen, zodat mensen Google blijven gebruiken in plaats van over te stappen op Bing. Daarom kijken ze ook naar kwaliteitsfactoren zoals relevantie en of uw advertentietekst beter is dan die van uw concurrent. Als u irrelevante advertentieteksten schrijft en uw locatie niet vermeldt, zullen uw advertenties waarschijnlijk niet door veel mensen worden aangeklikt.

Een Google Ads campagne starten

Aan de slag gaan met Google Ads is eenvoudig. U hoeft alleen maar een campagne aan te maken. Daarbij kunt u het volgende instellen:

 • Waar u wilt adverteren (geografische locatie). Dit kunt u heel precies instellen: in heel Nederland, of in een bepaalde straat;
 • De taal van uw doelgroep (taal);
 • Uw biedstrategie (betalen per klik of betalen per 1000 vertoningen). Dit kunt u hier instellen; en
 • Hoeveel geld wilt u dagelijks investeren in de campagne? Gaat u liever groots en investeert u meer dan €100 per dag of werkt u liever met een klein budget van €10/maand? Alles kan.

Benut uw budget optimaal

 • Hoeveel geld u maximaal wilt uittrekken voor reclame is aan u. Samen bepalen we het exacte budget, want uw investering moet geld opleveren en geen geld kosten.
 • Het in te zetten budget is afhankelijk van een aantal factoren. Eerst berekenen we hoeveel een lead mag kosten via Google Ads.
 • Ook de concurrentie heeft invloed op de prijs per klik. Is er veel concurrentie? Dan kost een klik waarschijnlijk meer dan wanneer u uniek bent in uw soort. Wij helpen u graag bij het vaststellen van uw advertentiebudget.

Uw doelgroep bepalen

Om succesvol te zijn in zoekmachine adverteren, moet u weten wat uw doelgroep is. Daarvoor doet u een onderzoek. Dan kijkt u naar demografische gegevens en maakt eventueel een persona. Door uw doelgroep duidelijk op te schrijven, weet u ook hoe u zich moet positioneren.

Een duidelijke visie op uw doelgroep kan u helpen de juiste doelstellingen voor de toekomst van uw bedrijf te bepalen. Het is belangrijk om uw doelgroep niet alleen bij zoekmachine adverteren voor ogen te houden, maar ook bij alle andere uitingen die u met uw bedrijf doet.

Een relatie met uw publiek is essentieel, en binding ontstaat wanneer u een band opbouwt.

Door uw doelgroep te kennen, kunt u een betere relatie met hen opbouwen. Dit maakt de kans groter dat ze bij u kopen en anderen over hun ervaring vertellen. Het betekent ook dat u meer kans heeft om uw doelen te bereiken omdat het duidelijker is hoe u daar moet komen.

Nu targeting

Om meer klanten te krijgen en uw verkoop te verhogen, moet u bepalen wie uw doelgroep is. Waarom? Hoe relevanter uw advertenties zijn voor een specifiek publiek, hoe meer adverteerders u kunt aantrekken. U bepaalt wie uw advertenties te zien krijgt door een advertentiecampagne te maken en targetingcriteria in te stellen. Als u meerdere doelgroepen target, zorg er dan voor dat u verschillende targets aanmaakt.

Targeting is erg handig omdat het niet alleen een verschil maakt in de tekst van uw advertentie (de kop), maar ook in het advertentietype (de afbeelding). Er zijn veel verschillende manieren om uw advertenties te targeten. In de advertentiemanager kunt u kiezen uit een lijst met categorieën zoals leeftijd, geslacht en locatie. Hoewel deze categorieën nuttig kunnen zijn voor sommige campagnes, geven ze u niet veel controle over wie uw advertentie te zien krijgt: in feite zitten de meeste mensen in een of andere categorie.

Nieuwe advertentiegroepen aanmaken in uw SEA-campagne

 • De kwaliteit van een SEA of Google Ads campagne is erg belangrijk. Zoals u net hebt gelezen zal dit zich meer dan eens terugbetalen als u aan de slag gaat met adverteren.
 • Met deze 5 tips staan uw Google Ads campagnes straks als een huis.
 • Maak meerdere campagnes en advertentiegroepen om verschillende doelgroepen in afzonderlijke segmenten te verdelen. Bied vervolgens alleen op trefwoorden die relevant zijn voor elk segment. Zo voorkomt u dat u tijd en geld verspilt aan prospects die uw producten of diensten waarschijnlijk niet zullen kopen.

Test, test en nog eens test. Met andere woorden, analyseer al uw opties uitputtend voordat u beslist welke u gaat volgen. Online reclame is altijd in beweging, en om aan de top van het spel te blijven moet u die veranderingen bijhouden

De invloed van uw kwaliteitsscore

Als u aan zoekmachine adverteren doet, is uw kwaliteitsscore een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Als u een hoge score hebt, betekent dit dat u minder kunt betalen in uw CPC (Cost per Click). Deze score ligt altijd tussen de 1-10 en is afhankelijk van vele factoren: Uw biedstrategie, doorklikpercentage en advertentierelevantie. Als uw advertentie geen zoekwoorden bevat die klanten in hun zoekopdrachten gebruiken, zal Google deze lager op de pagina plaatsen.

Meetbaar maken van uw advertenties

Hieronder volgen enkele manieren waarop u de doeltreffendheid van uw advertenties kunt meten:

 • Gebruik tracking tools. Google Ads biedt verschillende manieren om bij te houden of een gebruiker op uw advertentie heeft geklikt, waaronder Google Analytics en Firebase. U kunt ook tracking-software van derden gebruiken, zoals Facebook Pixel of Google Tag Manager.
 • Maak conversiedoelen. U wilt conversies (of doelen) gekoppeld aan elk van uw zoekwoorden, zodat u kunt zien welke zoekwoorden verkopen voor u stimuleren en welke helemaal niet werken.
 • Gebruik waar mogelijk gegevens van Google Analytics of Firebase, want die zijn gratis. Maar als u het zich kunt veroorloven, gebruik dan geavanceerde tools zoals Optimizely om landingspagina’s te optimaliseren.

Succes meten: stel KPI’s vast

Doelen worden door bedrijven vaak vastgesteld als KPI’s. Kort gezegd zijn dit maatregelen die laten zien of iets goed is gedaan of niet. Het stellen van duidelijke doelen is net zo belangrijk bij zoekmachine adverteren, dus zorg ervoor dat u uw doelen vaststelt. Na het doen van een 0-meting kunt u deze doelstellingen vormen. Uit deze 0-meting haalt u uw huidige status; kijken waar u heen wilt en daarbij passende KPI’s formuleren is dus ook geen probleem. We geven hier enkele voorbeelden van KPI’s:

 • Duur van het bezoek: Langer dan gemiddeld websitebezoek kan erop wijzen dat de gebruikers van uw site van de inhoud genieten en langer blijven.
 • Aantal conversies: Wilt u adverteren omdat u meer mensen wilt die vanuit Google via uw bedrijfswebsite op hun weg komen? Dat is logisch, want door hoog in de zoekresultaten te verschijnen neemt onze online vindbaarheid aanzienlijk toe. Gebruikers waren toch al geïnteresseerd in ons product of dienst voordat ze ons tegenkwamen op het internet. Dus als we voor hen adverteren is het niet vreemd dat ze doorklikken en onze site bezoeken.
 • Aantal abonnees in plaats van nieuwsbrief: Zijn abonnees beter op de hoogte van wat er speelt binnen hun bedrijf? Een nieuwsbrief houdt klanten op de hoogte van producten, diensten en gerelateerd nieuws dat die klanten gelukkiger kan maken. Als u potentiële klanten aanmoedigt zich vandaag in te schrijven, creëert u leads voor de toekomst.

Maar met alleen meer websitebezoekers bent u er nog niet

Maar met meer websitebezoekers komt u er niet. U moet die bezoekers kunnen omzetten in klanten, en ze vervolgens laten terugkomen voor meer. Om dat te doen, moet u weten wat uw klanten willen en hoe u dat effectief kunt communiceren.

Het is niet genoeg om een geweldige website te hebben. U moet klanten vinden dat u een geweldige website heeft, en ze dan bij u laten kopen. De beste manier om uw klanten gelukkig te maken is te begrijpen wat zij willen en hoe u dat effectief kunt communiceren. Als u werkt zonder kennis van deze dingen, dan tast u blijkbaar nog in het duister.

Verder met zoektermen bepalen

Het formuleren van uw zoekwoorden is misschien wel het belangrijkste onderdeel van zoekmachine adverteren. Dit bepaalt waar u op gevonden wilt worden en dus waar u uw budget op inzet. Het is belangrijk dat u bij het adverteren trefwoorden kiest die relevant zijn voor uw producten of diensten. Daarnaast is het belangrijk om op verschillende doelgroepen te adverteren, die op hun beurt weer aparte zoektermen gebruiken.

Gelukkig hoeft het vinden van deze zoekwoorden niet moeilijk te zijn. Eerder noemden we al de koppeling met Google Analytics. Dit is nuttig omdat het u een overzicht geeft van de termen die mensen gebruiken om uw website te vinden. Maar we raden ook programma’s als Semrush en Ahrefs aan. Deze tonen het algemene zoekvolume in een bepaalde regio. Dus door deze zoekwoorden te gebruiken in uw advertenties weet u ongeveer hoeveel mensen dit gaan zien.

Remarketing bij SEA is belangrijk

Remarketing speelt in op de kunst van de herhaling. U herkent het vast wel: u zoekt online naar een product en komt dit product vervolgens tegen in uw advertenties op social media. Dit herinnert u aan het product, waardoor u eerder geneigd bent actie te ondernemen.

Met SEA kunt u zich gemakkelijk richten op een publiek dat waarschijnlijk uw product zal kopen. Dat kan zijn omdat ze al reclame voor dat product te zien hebben gekregen of een website hebben bezocht waarop het wordt gepromoot. Natuurlijk springt ook de tekst van uw advertentie hierop in: door te activeren zorgt u ervoor dat een potentiële klant u als specialist kiest.

Als ondernemer of businesscoach gebruik maken van Google Ads

Bent u ondernemer of business coach, dan is Google Ads een niet te missen tool in uw “gereedschapskist”. Uw potentiële klanten zoeken dagelijks via Google naar uw producten of diensten. Door te adverteren bent u online vindbaar en kan uw bedrijf gaan groeien. Maar zorg ervoor dat u het slim aanpakt.

Om het meeste uit Google Ads te halen, kost het veel tijd en moeite om de juiste strategieën te vinden. En dan bent u er nog niet, want u moet ook precies weten hoe het werkt. Als u met Google Ads werkt, moet u oppassen dat u geen fouten maakt – die kunnen veel geld kosten.

Conclusie
Zoekmachine adverteren is een geweldig middel om de aandacht van nieuwe klanten te trekken. Het zal u helpen hen te bereiken met uw producten en diensten, het verhogen van uw klantenbestand in het proces. Wat meer is, zoekmachine adverteren kan zeer kosteneffectief zijn als het goed gedaan wordt.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek