Website laten maken? Mini-handleiding met tips over waar u op moet letten

Website laten maken
Een website maken gaat niet over één nacht ijs. Dit wordt daarom vaak uitbesteed aan webdesign bureaus. Waarom? Om de simpele reden dat het maken van een website best lastig kan zijn, zeker als u dit nog nooit heeft gedaan. In dit artikel geven wij een mini-handleiding in de vorm van praktische tips over waar u op moet letten bij het laten maken van een website.

Website laten maken? Mini-handleiding met tips over waar u op moet letten

Tip 1: Kies de juiste domeinnaam

Het kiezen voor de juiste domeinnaam kan een lastig karwei zijn. Echter, het is super belangrijk. Een domein geeft uw identiteit op het internet weer. In die zin is het belangrijk dat de domeinnaam aansluit bij uw bedrijf. Algemene dingen waar je op moet letten bij de juiste domeinnaam zijn:
– Het moet makkelijk te onthouden zijn
– Zorg dat het makkelijk te spellen is
– Maak de domeinnaam niet te lang
– Gebruik de juiste extensie

Bevindt uw bedrijf zich in de Nederlandse markt? Dan is het doorgaans gebruikelijk om een .nl extensie te kiezen. Als u internationaal actief bent, dan is een .com extensie meer geschikt.

Tip 2: Bepaal vooraf het doel van de website

Stel u zelf de volgende vraag, waarom maakt u een website? Voordat u overgaat tot het laten maken van een website, is het handig om het doel van de website te formuleren. Vaak bestaat dit doel weer uit subdoelen. U wilt het doel bepalen om zo te weten wat de visie is en waar u naar toe wilt.

Tevens is het handig voor het webdesign bureau die uw website gaat maken. Die kan dan in de context van uw doel de website gaan bouwen. Het design van de website dient immers naadloos aan te sluiten bij de producten of diensten van uw bedrijf.

Hieronder treft u een lijst van mogelijke doelen bij het laten maken van een nieuwe website:

  • Uw website als online visitekaartje voor bestaande- en nieuwe klanten
  • Het beter informeren van bezoekers
  • Meer producten of diensten verkopen
  • Nieuwe doelgroep bereiken die zich online beweegt
  • 24/7 bereikbaarheid
  • Processen automatiseren
  • Enzovoorts

Heeft u hulp nodig met doelen formuleren voor uw online strategie met de website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Tip 3: Kies kleurenschema en lettertype

In het kader van neuromarketing is het gebruik van kleuren belangrijk. Een kleur kan zelfs de doorslag geven in een beslissing. Kleuren geven websitebezoekers een bepaald gevoel bij de website. Blauw staat bijvoorbeeld voor vertrouwen, rood voor moed en groen voor comfort. Bepaal wat u wilt uitstralen met de website en pas hier uw kleuren op aan.

Tevens is het gebruik van het juiste lettertype van belang. Deze dient goed leesbaar te zijn.  Is de tekst te klein of te groot, dan heeft dit invloed op uw lezers. Kies hierin ook voor een consistent gebruik van het lettertype. Dat wil zeggen, het is beter om één groter lettertype aan te houden voor kopteksten. En één kleine lettertypen voor de paragrafen.

Tip 4: Pas op met trends

Trends komen en gaan op het internet. Kies daarom voor een duurzaam design die tijdloos is. Maak de website niet te speels, maar ook niet te saai. Het belangrijkste is dat de website naar behoren functioneert. Inspiratie nodig? Vraag advies aan meerdere webdesign bureaus om vrijblijvend een concept design te maken. Zo weet u zeker dat u met de juiste partij in zee gaat. Het gevaar van een te speelse website is dat u deze regelmatig moet aanpassen. Dit brengt veel kosten met zich mee en veel werk. In het kader van efficiëntie zouden wij u adviseren om dit te vermijden.

Tip 5: Focus op snelle laadtijden

U zal waarschijnlijk meerdere marketingkanalen opzetten om websitebezoekers te genereren. Een snelle website is van groot belang. Een website dient doorgaans binnen enkele seconden te laden. Een trage website zorgt voor een groot portie afhakers. Elke bezoeker die te lang moet wachten op het laden van uw website, zal van uw site gaan. En dit kost natuurlijk geld.

Daarnaast beoordeelt Google uw positie in de zoek van de resultaten onder andere door websitesnelheid. Google wilt haar gebruikers immers de beste ervaring bieden en daar horen trage websites niet bij.

Voor het beste resultaat, heeft u een snelle website nodig. Bespreek dit met het webdesign bureau, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Via de pagespeed test van Google kunt u eenvoudig uw websitesnelheid meten.

Tip 6: Optimaliseer voor een mobielvriendelijke website

Vroeger vonden bezoeken op websites vooral plaats op desktop (computerversie). Deze tijd is voorbij. Inmiddels vindt het merendeel van websitebezoeken plaats via mobiel. Om die reden is het belangrijk dat de website op mobiel er optimaal uitziet. We spreken van een responsive design als de website mobiel geoptimaliseerd is. Dit houdt in dat de website toegankelijk en gebruiksvriendelijk is op mobiel. Tevens gebruikt Google de mobiele versie van de website als belangrijke indicator voor de posities in de zoekresultaten.

Tip 7: Maak unieke content en schrijf blogs

Unieke content op een website is belangrijk om twee redenen. Allereerst wilt u bezoekers van uw website van informatie voorzien wat relevant is en up-to-date. Een verouderde website komt de gebruiksvriendelijkheid dan ook niet ten goede. Ten tweede is het maken van unieke content belangrijk voor de resultaten in Google. Het plaatsen van relevante en unieke content kan een positief effect hebben op de posities van uw website in de zoekresultaten. U kunt organisch hoog in de zoekresultaten komen en gratis klikken naar uw site genereren. Dit is gratis marketing! Hoe tof?

Tip 8: Zoek goede afbeeldingen

Foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Om die reden is het belangrijk dat de juiste foto’s worden gekozen voor de website. Dit straalt vertrouwen en kwaliteit uit. Goede afbeeldingen voldoen vaak aan de volgende criteria:
– De kwaliteit van de afbeelding moet goed zijn
– De afbeelding moet in de context passen van uw website
– De afbeeldingen wegen niet te zwaar (dit vertraagt de website)

Tip 9: Zorg dat je site gelezen kan worden door Google (vindbaarheid)

Weinig websitebezoekers zullen direct uw website invoeren. De kans is veel aannemelijker dat zij via de zoekresultaten van Google naar uw bedrijfsnaam zoeken. Of zoeken naar uw bedrijf in een bredere context. Bijvoorbeeld: u bent schilder in Den Haag en uw bedrijfsnaam heet Fred Schilderklussen. Dan wilt u gevonden worden in Google wanneer een bezoeker op ‘’schilder Den Haag’’ zoekt.

Waar het op neer komt is dat u gevonden wilt worden in Google op zoekopdrachten waar niet direct uw bedrijfsnaam in voorkomt. Om die reden wilt u dus diverse zoekwoorden verwerken in uw teksten, zodat Google u kan vertonen in de zoekmachineresultaten.

Tip 10: Beveilig de website

Beveilig uw website, zodat de kans dat uw website gehackt wordt klein blijft. Het is handig om dagelijks een back-up van uw site te maken, zodat niks verloren gaat. Maak een onderhoudsplan om uw website up-to-date te houden en zorg voor anti-spam software. Zo blijft uw website beschermd tegen externe dreiging.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek

Display, shopping, search, performance max, discovery, video, en youtube (alle campagnetypen in Google Ads)

Conversiegericht, snelle laadtijden, SEO-optimised en unieke interactieve designs anno 2023

Omzetgerichte webshops, speciaal ingericht voor Google en platform marketing 

Contact & Support

Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in weekenden

085 - 080 54 57

Kies uit één van onze diensten

Meer halen uit Google Ads

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft