Wat is een productfeed en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is een productfeed
Een productfeed is een bestand dat informatie bevat over producten en de attributen die bij die producten horen. Deze gegevens kunnen dan ergens anders worden weergegeven, bijvoorbeeld in een webwinkel of in advertenties van een andere site. Standaardinformatie over een product omvat gewoonlijk de naam, de afbeelding, de algemene kenmerken en de beschrijving.

Wat is een productfeed en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is het doel van een productfeed?

Een winkel houdt een database bij van producten die worden verkocht. Wanneer deze informatie wordt gedeeld met externe websites, spreken we van een productfeed. Tegenwoordig is het gemakkelijker voor websites om productinformatie te plaatsen die op één plaats is verzameld.

Alles over productfeeds

Productfeeds worden vaak gewoon onder het kopje data feeds gezet. Voor affiliates zijn productfeeds een zeer handige manier om producten van webshops automatisch aan te bieden op de affiliate website. Zonder productfeeds zouden affiliates die producten van derden aanbieden elke dag handmatig alle producten, dagdeals en andere diensten moeten invoeren. Websites die duizenden producten van tientallen webshops op affiliate basis aanbieden zouden onmogelijk zijn zonder deze handige tool.

Als deze beschrijving van productfeeds u nu doet denken dat u een productfeed één keer kunt laden en dan slapend rijk kunt worden, heeft u het mis. Zonder het nog over SEO te hebben, productfeeds vereisen zeker zorgvuldigheid. Een gedownloade productfeed bevat vaak dubbele producten, URL’s die niet werken, afbeeldingen die niet laden etc.. Maar met de juiste kennis en aandacht kunnen productfeeds een enorme aanwinst zijn voor een affiliate website.

Voor wie zijn productfeeds nuttig en waarom?

U kunt productfeeds om verschillende redenen gebruiken:

 • Als u producten op uw website wilt weergeven zonder dat u ze elke dag of week handmatig moet toevoegen.
 • Als u het meeste wilt halen uit alle beschikbare advertentienetwerken (Google Ads, Bing Ads…)
 • Om de werking van affiliate netwerken en hun partners te vergemakkelijken met betrekking tot het bijhouden en rapporteren van inkomsten gegenereerd door producten weergegeven op affiliate websites.

Voorbeelden van productfeeds

Een productfeed is een gestructureerd document dat alle nodige informatie bevat om een product op websites te tonen. Op die manier kan het product op verschillende plaatsen op het internet worden getoond, waardoor veel potentiële kopers in één keer kunnen worden bereikt.

Hier volgen enkele voorbeelden van productfeeds:

 • Websites die prijzen van verschillende aanbieders vergelijken. De informatie kan worden aangeboden, of worden verkregen via “scraping” van webwinkels.
 • In Affiliate marketing is het mogelijk om standaardinformatie direct op te vragen via een API, waardoor het eenvoudig is om productinformatie op een website te integreren.
 • Verkopers kunnen gegevens indienen bij winkelplatforms zoals Amazon of eBay. Eén API-aanroep is alles wat nodig is om uw producten op meerdere online marktplaatsen te plaatsen.

De voordelen van productfeeds

Een productfeed is een bestand dat alle relevante gegevens bevat over een of meer producten. Hieronder vallen gegevens als de naam, prijs en beschrijving van elk product, maar ook afbeeldingen die op websites worden gebruikt (indien van toepassing).

Het gebruik van productfeeds maakt het mogelijk om relatief eenvoudig en snel een gesorteerd assortiment producten online te plaatsen. Affiliates kunnen een zeer gerichte website maken en die vervolgens gebruiken om producten te verkopen die relevant zijn voor dat publiek. Het gebruik van productfeeds klinkt echter vaak eenvoudiger dan het in werkelijkheid blijkt te zijn. Veel mensen beseffen snel dat er technische kennis nodig is om producten op de website te filteren en te vergelijken.

De nadelen van productfeeds

In principe heeft het gebruik van productfeeds an sich geen nadelen. Het hangt er echter wel vanaf hoe u met productfeeds omgaat. De Google panda update is voor veel gebruikers van productfeeds SEO nadelig. Productfeeds zijn essentieel voor zoekmachineoptimalisatie omdat ze uw website voorzien van de meest uitgebreide en relevante productinformatie. Maar pas op: als u geen tekst verandert, kan Google uw site bestraffen.

Wat moet een productfeed bevatten?

Een productfeed moet een reeks informatie bevatten, waaronder:

 • Productnaam. Dit is de belangrijkste informatie in uw productfeed, want dit is wat klanten te zien krijgen als ze door verschillende producten bladeren. Een goede productnaam moet uniek en beschrijvend zijn, zodat klanten gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Het moet ook een gevoel van humor of intrige uitstralen indien mogelijk – dit kan mensen helpen om op uw artikel te klikken in plaats van op een artikel van een andere winkel.
 • Productbeschrijving. De beschrijving geeft aanvullende details over een product die in de titel en de afbeelding zijn opgenomen (zoals maattabellen). Eén manier om de waarde van uw product te kennen is door de waarde ervan in andere winkels te onderzoeken.
 • Afbeelding(en). Visuele content is essentieel voor e-commerce sites. Omdat het vaak het verschil maakt tussen een potentiële klant die op “Koop nu” klikt of naar een andere site gaat – vooral tijdens de kerstperiode. Als u geen beelden hebt voor uw website of webwinkel, huur dan vóór december een professionele fotograaf in. Zo ziet iedereen die u bezoekt iets moois en is de kans groter dat ze iets van u kopen.

Al deze factoren zijn belangrijk omdat ze u helpen meer bezoekers in kopers te converteren. Maar zelfs als uw productbeschrijvingen de beste op de markt zijn en uw afbeeldingen prachtig zijn, wil dat nog niet zeggen dat mensen ze zullen kopen. Dat is waar copywriting om de hoek komt kijken.

Een aantal feed management tools

 • Channable: Dit platform is een uitstekende optie voor wie zijn eigen feed vanaf nul wil creëren, of als je de tijd en energie hebt om erin te investeren. Hiermee kunt u gratis uw eigen feed bouwen, met meer geavanceerde functies die worden aangeboden met een abonnement.
 • Feedburner: Deze tool maakt het gemakkelijk voor bedrijven om hun informatie over de producten en diensten van Google te beheren. U kunt ook hun sjablonen gebruiken om content te publiceren die is geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google of Bing. U kunt Feedburner zelfs gebruiken als uw bedrijf niet primair gericht is op SEO of marketing, omdat ze een aantal basis analytics tools aanbieden, evenals ondersteunend personeel dat als u vragen over het gebruik van hun dienst kan beantwoorden.
 • EasyAds: Met deze dienst kunnen gebruikers bestanden rechtstreeks uploaden in een interface waar ze vervolgens kunnen selecteren waar ze die bestanden willen plaatsen binnen een advertentie-eenheid op een ander platform (zoals Facebook). Als u aan alle bovenstaande criteria voldoet, is publiceren een kwestie van klikken op “Publiceren”.

Standaard informatie overnemen

Neem standaardinformatie over. Een winkel die standaardproducten inkoopt, hoeft niet voor elk product zelf een vermelding aan te maken. Alle bestaande informatie over een product kan worden gecombineerd met nieuwe gegevens om een geheel nieuwe kaart te creëren. Dit maakt het makkelijker voor vergelijkingssites om meerdere verkopers aan één product te koppelen. Google Shopping is bijvoorbeeld een pagina waarop hetzelfde artikel bij meerdere verkopers kan worden gekocht. Deze vergelijking moedigt prijsoorlogen aan omdat de goedkoopste optie onmiddellijk zichtbaar is voor shoppers.

Tips voor het maken en implementeren van productfeeds

Gebruik productfeeds om uw producten te promoten. Productfeeds zijn een waardevol instrument om nieuwe klanten te bereiken en de verkoop te verhogen. Gebruik productfeeds om de inkomsten te verhogen en meer verkeer te genereren. Productfeeds kunnen de omzet verhogen door het voor mensen die op zoek zijn naar koopjes gemakkelijker te maken producten te vinden op sites als eBay of Amazon. Dit kan ook leiden tot meer verkeer, aangezien de sites vaak een grote aanhang hebben onder consumenten die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een artikel.

1. Controleer alle links

Controleer of de links werken. De product-URL’s moeten altijd werken en naar de juiste pagina op uw website verwijzen. Het is ook belangrijk dat ze geen onderdelen van de site afbreken of 404-fouten veroorzaken, wat een slechte gebruikerservaring zou zijn voor klanten.

Als u een CMS gebruikt (zoals WordPress of Shopify), zorg er dan voor dat alle afbeeldingen die u in uw feed gebruikt op uw eigen server worden gehost en niet van websites van derden zoals Unsplash of Pexels.

Zorg ervoor dat alle product URL’s doorverwijzen naar pagina’s waar gebruikers producten kunnen kopen vanuit hun eigen apps. Als iemand zijn browser opent en op een URL uit uw feed klikt, moet die persoon direct naar de pagina worden geleid waar hij producten kan kopen, zonder verdere stappen.

2. Herschrijf alle teksten

Nu u heeft geleerd wat een productfeed is en hoe het werkt, laten we beginnen met de basis.

Laten we zeggen dat u een website hebt die schoenen verkoopt. U wilt ervoor zorgen dat uw website goed scoort in Google wanneer iemand zoekt naar “schoenen”. Om dit te doen, is het belangrijk om zoekwoorden op te nemen die relevant zijn voor uw doelgroep (bijvoorbeeld vrouwen). U zou woorden als “vrouwen”, “shopper” of “schoenmaat” kunnen gebruiken in de titel van uw producten. Maar er zijn meer manieren dan één.

Als we naar het bovenstaande voorbeeld kijken, heeft Alfie drie verschillende kleuren toegekend aan elke productcategorie: groen voor accessoires, blauw voor kleding en rood voor schoenen. Het tweekleurenschema van ons CMS is gemakkelijker te navigeren, ongeacht het type content dat u zoekt. Dit maakt het mogelijk om een specifieke categorie te vinden, ongeacht of het verkochte product kleding of een accessoire is.

3. Update uw feed

U moet uw feed zo vaak mogelijk bijwerken. Dit is nuttig om de volgende redenen:

 • Hoe vaker u uw productfeed bijwerkt, hoe kleiner de kans is dat uw klanten wijzigingen in de prijs of beschikbaarheid van een product opmerken.
 • Als u uw feed niet up-to-date houdt, bestaat de kans dat sommige van uw producten tijdelijk of permanent worden uitgesloten van de zoekresultaten van Google Shopping. Een manier om dit te voorkomen is door regelmatig afbeeldingen te wijzigen (minstens één keer per drie maanden).

4. Maak gebruik van tags

Gebruik tags om ervoor te zorgen dat uw producten door de zoekmachines worden gevonden en potentiële klanten aantrekken. Tags worden gebruikt om producten te categoriseren, dus probeer altijd relevante tags te gebruiken bij uw product. Als u bijvoorbeeld levensmiddelen verkoopt, zou u zoekwoorden als “brownie” of “cake” willen gebruiken.

Affiliate marketing kan een geweldige manier zijn om online geld te verdienen voor marketeers die toegang hebben tot productfeeds. Sommige van deze affiliates hebben grote volgelingen opgebouwd en zijn op zoek naar nieuwe producten die ze hun klanten kunnen aanbevelen. Dit is nog een kans voor u.

5. Wees origineel en creatief

Wees creatief bij het werken met productfeeds, ga niet voor een standaardoplossing. Streef ernaar om uiteindelijk een eigen CMS te bouwen en probeer een uniek concept te creëren. Als u WordPress, Joomla of een ander CMS gebruikt, probeer dan een templates te vinden dat uniek is en pas het zoveel mogelijk aan.

Het belangrijkste is dat uw feed zich onderscheidt van de massa door verschillende kleuren, lettertypes en afbeeldingen te gebruiken, zodat hij aantrekkelijker wordt voor klanten die op de site van hun e-commercewinkel door honderden producten kijken op zoek naar iets dat ze nodig hebben. U kunt vet en cursief gebruiken om woorden of zinnen in uw productfeed te benadrukken. Gebruikers kunnen op links in de feed klikken om meer te weten te komen over specifieke producten.

Conclusie
Een productfeed is het belangrijkste onderdeel van uw winkel. Het is de manier waarop de wereld te weten komt wat u te bieden hebt en hoe ze het kunnen kopen. Als u er geen heeft, zal niemand u producten online kunnen vinden. Feeds zijn een geweldige manier om de SEO-resultaten te verhogen.

Productfeeds bevatten specifieke informatie over producten en worden vaak gebruikt in e-commerce websites. Bijvoorbeeld, het zoeken naar informatie over puppies kan moeilijk zijn omdat het woord puppy zo zelden wordt gebruikt in alledaagse gesprekken. Als u meer wilt weten over wat Walmart in voorraad heeft voordat u later vandaag naar de winkel gaat, kunt u de voorraadlijst raadplegen op basis van uw criteria.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek

Display, shopping, search, performance max, discovery, video, en youtube (alle campagnetypen in Google Ads)

Conversiegericht, snelle laadtijden, SEO-optimised en unieke interactieve designs anno 2023

Omzetgerichte webshops, speciaal ingericht voor Google en platform marketing 

Contact & Support

Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in weekenden

085 - 080 54 57

Kies uit één van onze diensten

Meer halen uit Google Ads

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft