Waarom is WordPress zo populair?

Waarom is Wordpress zo populair
Als content management systeem (CMS) bestaat WordPress al sinds 2003. Vandaag gebruikt meer dan de helft van alle websites op het internet dit platform. Dat is een ongelooflijk aantal als u bedenkt hoeveel andere CMS-opties er zijn. De vraag is: waarom kiezen zoveel mensen voor WordPress? Laten we eens kijken naar 12 redenen waarom iedereen deze software gebruikt.

Waarom is WordPress zo populair?

1. De software is voor iedereen gratis te gebruiken

De software is gratis te downloaden en te gebruiken, en de ontwikkeling ervan is openbaar gemaakt zodat iedereen de code kan bekijken. U kunt dus precies zien hoe elke functie werkt, en nog belangrijker, u kunt deze aanpassen. Dat is belangrijk, want het maakt WordPress veiliger dan andere opties. Het feit dat mensen de code kunnen bekijken, betekent dat er minder kans is dat er backdoors of kwetsbaarheden in verborgen zitten.

Bovendien zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van dit platform. U hoeft niet te betalen voor hosting of domeinregistratie als u WordPress gebruikt; in plaats daarvan kunt u zich aanmelden voor gratis accounts op WordPress.com of uw eigen site hosten met behulp van een van de vele hosts die het ondersteunen (zoals Bluehost).

WordPress is ongelooflijk eenvoudig te installeren: alles wat u hoeft te doen is de software downloaden op een computer, een account aanmaken met een paar gegevens over de naam en de titel van de site. Eenmaal geïnstalleerd op uw eigen server of gehost door iemand anders, vereist het bijwerken van WordPress slechts een paar klikken.

2. Relatief gemakkelijk om met WordPress te starten

De populariteit van WordPress is mede te danken aan het gebruiksgemak. Dit maakt het relatief gemakkelijk voor beginners om mee aan de slag te gaan.

Het feit dat WordPress open source is, betekent dat er duizenden en duizenden ontwikkelaars zijn die toegang hebben tot de code waarop het draait. Velen van hen dragen bij door het delen van bugfixes en nieuwe functies die ze hebben bedacht. Door het ondersteunen van plugins en thema’s die ze zelf hebben gemaakt of waaraan ze samen met anderen hebben gewerkt. De hele gemeenschap kan zijn kennis op elke gewenste manier inbrengen. Dit maakt het ongelooflijk gemakkelijk voor nieuwe gebruikers.

3. Het kan worden gebruikt om elk type website te maken

Vroeger moest er voor elk type website een apart CMS gebruiken. En moest u kiezen tussen Drupal en Joomla voor content management systemen specifiek ontworpen voor blogs. Of misschien wilde u een eCommerce site en koos u voor Magento of OpenCart. En als u een website voor leden bouwde, kon u alleen een platform als SilverStripe of Django CMS gebruiken… maar toen kwam er WordPress.

WordPress is zo flexibel dat het kan worden gebruikt als een alles-in-één oplossing voor elk type website – van eenvoudige blogs tot complexe e-commerce sites met krachtige lidmaatschapsfunctionaliteit. Het is deze veelzijdigheid die WordPress zo populair maakt. Het dekt alle bases zodat u niet hoeft te kiezen tussen verschillende platforms (en onderhoudskosten te betalen) alleen omdat ze goed zijn in verschillende dingen.

Maar hoe komt het dat WordPress voor zoveel verschillende soorten websites kan worden gebruikt? Dat komt omdat WordPress vanaf de grond is opgebouwd als een flexibel en krachtig CMS. In plaats van ontworpen te zijn voor één specifiek doel, kunt u de website aanpassen met een breed scala aan plugins en thema’s waarmee u elke gewenste site kunt bouwen.

4. Website’s zijn uit te breiden met thema’s en plug-ins

WordPress is een geweldig platform voor het maken van websites omdat het zo flexibel is. Als u het uiterlijk van de website wilt veranderen, of er nieuwe functies aan wilt toevoegen, kunt u dit doen met WordPress thema’s en –plugins.

Thema’s zijn een soort templates voor een site, die bepalen hoe de website er op alle pagina’s uitziet. U kunt thema’s vinden in de WordPress repository (dit heet het downloaden van een “thema”), of door online te zoeken. Wanneer u een thema installeert, worden automatisch alle kleuren en lettertypen op de site aangepast aan het ontwerp en de kleuren van het nieuwe thema. Dit maakt het gemakkelijk om de site aan te passen zonder dat u HTML– of CSS-coderingstalen hoeft te leren.

Plugins voegen functionaliteit toe – zoals ervoor zorgen dat bezoekers zich blijven aanmelden als ze reacties achterlaten – of veranderen hoe dingen op de website werken (zoals het toevoegen van knoppen voor sociale media). Het beste van plugins is dat er duizenden gratis te downloaden zijn vanuit WordPress zelf.

5. Het ondersteunt bijna elk type media

  • Afbeeldingen: U kunt afbeeldingen aan een website toevoegen, en ze hoeven ook niet op WordPress gehost te worden. U kunt een eigen afbeeldingen uploaden, maar ook afbeeldingen van andere sites gebruiken (we zullen later behandelen hoe dit te doen).
  • Video’s: U kunt video’s van andere websites rechtstreeks in een blogberichten en -pagina’s invoegen. WordPress ondersteunt videoformaten zoals MP4 en WebM, waardoor u gemakkelijk video’s van YouTube of Vimeo (of een andere site met video’s) kunt toevoegen. Het platform heeft zelfs een ingebouwde videospeler waarmee gebruikers de video kunnen bekijken zonder de website te hoeven verlaten.
  • Audio: Als afbeeldingen niet genoeg voor u zijn, dan is audio misschien wel voldoende? Met de ingebouwde audiospeler plugin van WordPress is het toevoegen van muziek of podcasts een fluitje van een cent.
  • Plugins: Naast het rechtstreeks toevoegen van nieuwe soorten media via plugins die beschikbaar zijn in het dashboard (hieronder in meer detail besproken), zijn er ook talloze manieren waarop plugins de inhoud kunnen verbeteren door interactiviteit toe te voegen, zoals polls of quizzen die vragen stellen over waar lezers meer informatie over willen op hun blog(s) voordat ze verder lezen in een artikel.

6. (Bijna) iedereen kan de site beheren

WordPress is gemakkelijk te gebruiken, en u hoeft geen genie te zijn om het te beheren. Als u e-mail of Facebook kunt gebruiken, dan zou u geen probleem moeten hebben met WordPress.

Deze eenvoud strekt zich uit tot hoe gemakkelijk het is voor gebruikers die nieuw zijn in webontwikkeling of -ontwerp om het platform te leren gebruiken. Als ze kunnen uitzoeken hoe ze Twitter of Instagram moeten gebruiken, dan zullen ze geen problemen hebben om te leren hoe WordPress werkt.

WordPress kan ook worden gebruikt door mensen die nieuw zijn in webdesign. U heeft geen speciale vaardigheden nodig om dit platform te gebruiken; het is gemakkelijk te leren en nog gemakkelijker om het onder de knie te krijgen.

7. WordPress webshop met gratis WooCommerce plugin

WooCommerce is gebouwd op het WordPress framework, dus het is gemakkelijk te installeren en te configureren. Het ondersteunt ook verschillende betalingsmethoden, waaronder PayPal en Stripe. Naast de verkoop van fysieke producten op een website kunt u met WooCommerce ook digitale producten verkopen, zoals ebooks en muziekbestanden, door een online winkel te creëren waar klanten kunnen bekijken wat er beschikbaar is voordat ze kopen. U kunt het platform ook gebruiken om donaties te accepteren en diensten te verkopen. Al deze functies zijn gratis beschikbaar via de WooCommerce plugin.

Het heeft ook een ingebouwde verzendcalculator, zodat u de kosten voor verschillende bestemmingen en verzendmethoden kunt instellen. U kunt meerdere websites opzetten met WooCommerce en ze allemaal bedienen vanaf één dashboard. Het biedt veel functies die u helpen u online winkel te beheren, waaronder tools voor het maken van coupons, het beheren van de voorraad en klantgegevens.

WooCommerce is open source, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken en eraan kan bijdragen. Het wordt ook actief ontwikkeld en ondersteund door een gemeenschap van ontwikkelaars die plugins leveren voor extra functionaliteit.

8. Hoger in Google want SEO heeft prioriteit

De populariteit van WordPress komt voort uit het gebruiksgemak en het ongekende vermogen om gebruikers te helpen een hoge positie in zoekmachines te bereiken.

Waar staat SEO precies voor? Zoekmachine optimalisatie (SEO). Het betekent ervoor zorgen dat u website hoog in de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen naar iets specifieks zoeken op Google, Bing of een andere grote zoekmachine. Als uw site niet goed genoeg is geoptimaliseerd om op te duiken in zoekopdrachten, zal niemand u vinden en zal niemand uw website kunnen bezoeken.

WordPress is vanaf het begin gebouwd met dit in gedachten – wat betekent dat vrijwel iedereen die WordPress gebruikt al weet wat SEO is. Dat is geweldig nieuws, want iets nieuws leren kan soms moeilijk zijn. Vooral als er veel ingewikkelde technische dingen bij komen kijken die op het eerste gezicht misschien niet eens logisch zijn.

9. De volledige controle over de website ligt bij u

WordPress is open source en volledig gratis. Het is gemakkelijk te gebruiken, en u heeft volledige controle over de website. Daarnaast heeft WordPress veel functies:

  • Een Content Management Systeem (CMS), wat betekent dat u uw site kunt bijwerken zonder te weten hoe u moet coderen.
  • SEO vriendelijk: Als u WordPress gebruikt, heeft u geen deskundige ontwerper nodig. Alles is zo gebouwd dat zoekmachines weten hoe belangrijk elke pagina is en waar die moet staan op de pagina met zoekresultaten als iemand zoekt naar iets dat verband houdt met het onderwerp van uw website of uw nichemarkt.
  • Snelle laadtijden: De snelheid van een website is belangrijk omdat mensen gefrustreerd kunnen raken als ze eeuwig moeten wachten voordat ze kunnen kijken wat voor inhoud u aanbiedt of op advertenties of banners onderaan elke post of artikel op uw site kunnen klikken.

10. WordPress is het populairste blogplatform dat er is

Als blogplatform is WordPress ongeëvenaard. Dat komt omdat het de grootste gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars ter wereld heeft – en daardoor heeft het zich kunnen ontwikkelen tot een veelzijdige en robuuste set tools voor iedereen die een site wil bouwen met WordPress.

Vanwege de populariteit onder zowel webontwikkelaars als gewone gebruikers zijn er online veel bronnen beschikbaar die laten zien hoe u de functies van WordPress het beste kunt gebruiken om iets echt origineels te maken. Veel van de tutorials en handleidingen op deze site zijn geschreven door WordPress experts. Dus u kunt er zeker van zijn dat ze accuraat en up-to-date zijn. Daarnaast zijn er veel forums waar u vragen kunt stellen over het gebruik van WordPress – waaronder ons eigen ondersteuningsforum.

11. Grote WordPress community

Een factor die bijdraagt aan de populariteit van WordPress is de grote gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die eraan bijdragen. Daardoor zijn er tal van gratis thema’s en plugins te downloaden op de WordPress website. Of u nu op zoek bent naar een eenvoudig blogthema of iets complexers zoals een e-commerce winkel, er is waarschijnlijk iets dat aan uw behoeften voldoet.

WordPress biedt ook uitstekende gebruikersondersteuning via zijn forums, waar deskundigen vrijwillig hun tijd besteden aan het beantwoorden van vragen van gebruikers die worstelen met technische problemen of die aan de slag willen met WordPress.

12. Iedereen gebruikt WordPress

Veel mensen gebruiken WordPress omdat het gemakkelijk op te zetten, flexibel en veelzijdig is. Een daarvan is het feit dat WordPress gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen is. U kunt in minder dan een uur aan de slag met een nieuwe website, zelfs als u geen codeervaardigheden hebt.

Een andere reden waarom zoveel mensen WordPress gebruiken is omdat het gratis is. Hoewel dit misschien verrassend is omdat de meeste bedrijven geld vragen voor diensten als webhosting of ontwerpwerk, zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van WordPress. Dit maakt het toegankelijk voor mensen uit alle lagen van de bevolking die anders misschien geen toegang zouden hebben tot dit soort tools.

Zoals u ziet, heeft het WordPress-platform veel te bieden. Het is gratis en open-source, dus iedereen kan het gebruiken. Het ondersteunt ook tal van verschillende soorten media, waaronder video- en audiobestanden (naast tekst). Bovendien zijn er veel thema’s te koop of gratis te downloaden die uw site een unieke uitstraling geven die het doel ervan aanvult. Er is zelfs een app store waar u plug-ins kunt vinden die nieuwe functies toevoegen of bestaande functies verbeteren. En laten we SEO niet vergeten-WordPress is gebouwd met SEO in gedachten, dus u hoeft zich nergens zorgen over te maken, behalve over welke inhoud op elke pagina verschijnt.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek

Kies uit één van onze diensten

Alle campagnetypen

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft

Gerealiseerde resultaten voor bedrijven

Kies uit één van onze diensten

Meer halen uit Google Ads

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft