Een trage website is toch niet zo erg?
Think again. Uit onderzoek blijkt dat 1 seconde vertraging tot laadtijd leidt tot:
- 16% minder klanttevredenheid
- 11% minder bekeken pagina’s op uw website
- 7% verlies in conversies
Uit een studie van Amazon (2006) blijkt dat een tiende van een seconde langere laadtijd gelijk staat aan 1% minder conversie. Zelfs als het verschil slechts een fractie was van wat hier staat, begrijpt u dat snelheid erg belangrijk is.
Website testen, hoe snel is mijn webpagina?
Als u de snelheid van uw website wilt testen, zijn daar verschillende handige online tools voor. Gebruik ze, want ze geven een duidelijk beeld van de huidige status van uw site en suggesties voor verbetering.
- Website sneller maken met Google PageSpeed Insights
- Test uw site snelheid met GTmetrix
- Test uw site snelheid met Pingdom
Sommige van deze tools zijn gratis, maar andere vereisen een betaald abonnement voor toegang tot alle functies. Als u het zich niet kunt veroorloven uw website te testen of te optimaliseren, begin dan te experimenteren met gratis tools voordat u beslist welke het beste zijn voor uw behoeften.
Andere mogelijke redenen voor een trage website
Het is ook mogelijk dat uw website gehackt is, vooral als u een groot aantal afbeeldingen heeft. Dit kan de laadtijd van uw website vertragen. Als u een thema WordPress site gebruikt, dan kan het nodig zijn om te upgraden naar een meer actuele versie omdat sommige updates de snelheid van uw site verhogen. Ook sommige externe tools zoals social media plugins kunnen uw pagina laadtijd erg vertragen en die moeten worden verwijderd als ze niet worden gebruikt.
U zou kunnen overwegen om een professionele review en het optimaliseren van uw site voor zoekmachines zoals Google, zodat het sneller draait op mobiele apparaten en desktop computers.
Een andere reden waarom websites traag kunnen worden, is als ze al een tijdje niet zijn bijgewerkt. Sites met te veel bestanden kunnen het internet vertragen voor iedereen die ze bezoekt.
Hoe maakt u uw website sneller? Volg deze stappen:
Nu we de basis hebben behandeld, gaan we over op de praktische kant van het sneller maken van uw website. Met deze 10 stappen kunt u aan de slag om de snelheid van uw site te verbeteren:
- Meet de prestaties van uw website. U moet weten hoe goed hij het nu doet voordat u hem kunt verbeteren. Gebruik Google PageSpeed Insights of Pingdom Tools om een idee te krijgen van hoe snel uw site is en welke veranderingen kunnen worden aangebracht.
- Optimaliseer afbeeldingen voor weblevering en pas ze indien nodig aan. Onnodig grote afbeeldingen kunnen het laden van de pagina vertragen, dus zorg ervoor dat ze niet te veel ruimte innemen.
1: Gebruik Google Analytics om de snelheid van uw website te verhogen
Volg de laadsnelheid van uw site met Google Analytics. Met Google Analytics kunt u onder andere zien welke bezoekers op uw website komen, waar ze vandaan komen en wat ze vervolgens doen.
- Ook krijgt u inzicht in de laadsnelheid van uw website: klik hiervoor op Gedrag > Sitesnelheid > Overzicht.
- Onder Pagina timing ziet u voor elke pagina in detail hoe lang het laden duurt.
- Klik vervolgens in de linkerkolom op Snelheid suggesties en u krijgt suggesties om pagina’s te verbeteren.
2: Verklein de grootte van afbeeldingen op uw website om deze sneller te laten laden
- Een van de eenvoudigste manieren om uw website sneller te laten laden is het comprimeren van afbeeldingen.
- Veel webmasters vergeten dit en sommige websites bevatten 9MB afbeeldingen. Vindt u het raar dat het langzaam laadt…?
- Door afbeeldingen op te slaan in een programma als Photoshop voor het web, verkleint uw de bestandsgrootte al snel met 70% tot 80%. U offert wel wat kwaliteit op, maar bij kleine afbeeldingen merkt u dat nauwelijks.
- Gebruikt u geen Photoshop? Kijk dan eens op tinypng.com of Squoosh.app. Hier kunt u zware afbeeldingen uploaden, comprimeren en weer downloaden. Als u ze nu op uw website zet, scheelt dat veel laadtijd….
Met de gratis tool Screaming Frog kunt u snel uw website inspecteren. Filter bijvoorbeeld op afbeeldingen groter dan 100 kb.
3: Belangrijk – Media optimaliseren
Dit is de meest voorkomende fout als het gaat om de snelheid van uw website: het laden van te veel afbeeldingen. Wanneer iemand uw website bezoekt, downloadt de browser alle afbeeldingen die u hebt gebruikt. Een van de meest voorkomende fouten in dit verband is het uploaden van een afbeelding met een enorm formaat. Meestal zijn deze afbeeldingen te groot en bedekken ze uw tekst of andere elementen.
Bovendien zijn deze afbeeldingen vaak zo scherp dat wanneer men erop inzoomt het lijkt alsof ze van veraf zijn genomen en achteraf zijn verscherpt. Dit gebeurt toch nooit op uw website. Sterker nog, als iemand een van deze gigantische beelden in volledige resolutie wil zien, heeft het nauwelijks zin om zulke grote bestanden online beschikbaar te hebben – het zou beter zijn als mensen gewoon rechtstreeks contact met u opnemen. Om uw website sneller te laten laden, is het belangrijk dat u de afbeeldingen optimaliseert voordat u ze uploadt.
4: Maak uw website sneller door caching te gebruiken
Caching is een superslimme manier om uw website sneller te maken. Een caching plugin slaat delen van uw website op in het geheugen. Daardoor laadt uw site de volgende keer dat een bezoeker komt veel sneller.
Caching plugins zijn er in vele soorten en maten, en welke het beste is hangt af van het CMS en de server die uw hosting gebruikt. Het installeren van een caching plugin kan ook vrij complex zijn, en de juiste instellingen verschillen per provider. Een goede partij kan u hierbij helpen.
Caching kan een site aanzienlijk versnellen, vooral op shared hosting waar er minder hardwarekracht is dan in cloudomgevingen. Maar het heeft ook nadelen. Als u niet oppast met het wissen van oude versies uit de cache bij het wijzigen van content, blijven pagina’s muf lijken, zelfs nadat ze zijn bijgewerkt. De prestaties van de site zijn afhankelijk van de goede werking van alle onderdelen. En als één functie niet werkt zoals het hoort, kunnen andere onderdelen ook worden beïnvloed.
5: Reduceer het aantal plugins
Als u een CMS gebruikt zoals WordPress, Drupal of WordPress kunt u de site eindeloos uitbreiden met gratis plugins. Dat heeft ook een keerzijde: elke plugin moet op de server geladen worden en verhoogt de reactietijd van de server. Daarom raden wij u aan ze niet eindeloos te gebruiken alleen omdat het kan, maar ze bewust in te zetten. Het loont ook de moeite te kijken naar de ontwikkelaar van de software in kwestie; niet alle broncode is even goed en soms werken ze slecht samen. Met Pingdom of GTmetrix bijvoorbeeld kunt u zien welke plugin de meeste latency veroorzaakt.
6. Kijk uit met sliders
Sliders zijn heel nuttig, maar ze kunnen ook vertragend werken. Sliders worden vaak gebruikt om verschillende producten of diensten op een overzichtelijke manier te tonen. Helaas weten de crawlers van zoekmachines niet wat de dia’s bevatten en dit kan leiden tot een aanzienlijke vertraging bij het indexeren van uw pagina’s.
Veel websites hebben sliders of carrousels, die automatisch verschillende afbeeldingen tonen. Deze componenten zijn erg zwaar en zoekmachines kunnen de inhoud ervan niet indexeren. Bovendien blijkt uit talrijke bruikbaarheidstests dat bezoekers er zelden op klikken (slechts 0% – 3%). Wilt u toch een slider gebruiken op uw website? Houd dan rekening met SEO als criterium bij de keuze.
7: Ruim uw website regelmatig op
Net als een garage of logeerkamer kan een website langzaam overvol raken. De prestaties gaan achteruit en de site laadt langzamer. U kunt hier iets aan doen door regelmatig onderhoud te plegen. Enkele tips:
- Sla grote bestanden extern op – bijvoorbeeld bij Amazon S3 of Google Drive – en link ernaar.
- Gebruik een plugin om het laden van onnodige scripts op specifieke pagina’s uit te sluiten.
- Maak wat minder frequente back-ups, of laat uw hostingprovider dat doen.
- Verdiept u in het optimaliseren van de database van de website, of laat een expert dit voor u doen.
- Verwijder plugins die u niet gebruikt.
- Gebruik een professionele template en installeer altijd updates.
8: Gebruik JavaScript en CSS alleen wanneer dat nodig is
Browsers moeten per webpagina code laden. Als die code verspreid over een pagina staat, hebben ze daar meer moeite mee dan wanneer u alles in één keer aanlevert. Ook zit er vaak overbodige informatie in bijvoorbeeld de markupcode. U kunt dit optimaliseren door bestanden te combineren tot één bestand of ze te minen (witruimte en commentaar wegsnijden) met behulp van tools als minify2=”1″>Minify2 of Google’s Closure Compiler .
Het minimaliseren en combineren van JavaScript en CSS is vooral iets voor programmeurs. Op internet zijn talloze tutorials te vinden over hoe u dit kunt doen. Er zijn ook handige gratis tools waarmee uw scripts kunt samenvoegen en minimaliseren (bijvoorbeeld JSMin). Als u durft: zorg altijd voor back-ups.
Probeer, indien mogelijk, een CSS framework zoals Bootstrap of Foundation te gebruiken in plaats van alles zelf handmatig te maken – dat scheelt een hoop tijd.
9: Belang van goede hosting
Een ding dat uw website kan vertragen is uw webhosting. Als uw webhost niet goed is ingesteld, dan veroorzaakt dat vertragingen en dat is jammer. Hoe meer beweging op de site, hoe meer gegevens servers verwerken. Wanneer inhoud op een server wordt opgeslagen, is deze toegankelijk voor bezoekers wanneer zij naar uw site komen. Dit belast het systeem extra. Daardoor wachten gebruikers langer op het laden van pagina’s en presteren ze merkbaar trager.
Er zijn tientallen website hosting providers en talloze soorten hosting pakketten online beschikbaar vandaag, maar maak je geen zorgen. Het vinden van een die bij je past is iets wat iedereen goed genoeg kan doen. We hebben precies zo’n expert hier die kan helpen lopen door al deze beslissingen met gemak.
10: Uw website sneller maken met Google’s PageSpeed Insights tool
Google heeft belang bij snelle websites omdat die minder gegevens verbruiken. Daarom heeft het bedrijf verschillende tools en technieken ontwikkeld om websites sneller te maken. Een daarvan is de gratis dienst Google PageSpeed Insights en die werkt als volgt:
- Voer de URL van uw website in bij PageSpeed Insights.
- Google scoort uw website van 0 tot 100 voor zowel de mobiele als de desktopversie.
- Daaronder ziet u suggesties om de site te verbeteren.
Conclusie
Uw website is een essentieel onderdeel van uw bedrijf en de prestaties ervan zijn rechtstreeks van invloed op het succes dat u ervaart. Als u wilt dat mensen keer op keer naar uw site terugkomen, dan moet u ervoor zorgen dat hij elke keer snel en efficiënt laadt.