Waar voldoet een succesvolle webshop aan?

Succesvolle webshops
Een succesvolle webshop is meer dan alleen een manier om koopwaar te verkopen: het is een online bestemming met een eigen, unieke identiteit. Een succesvolle webshop biedt goede producten en diensten, maar ook een gebruiksvriendelijke interface of app. En vooral: U moet er een sterke community omheen bouwen. Een sterke community schept vertrouwen, waardoor klanten eerder trouwe "fans" worden die steeds weer terugkomen.

Waar voldoet een succesvolle webshop aan?

Waar voldoet een succesvolle webshop aan?

Een succesvolle webshop is meer dan alleen een manier om koopwaar te verkopen: het is een online bestemming met een eigen, unieke identiteit. Een succesvolle webshop biedt goede producten en diensten, maar ook een gebruiksvriendelijke interface of app. En vooral: U moet er een sterke community omheen bouwen. Een sterke community schept vertrouwen, waardoor klanten eerder trouwe “fans” worden die steeds weer terugkomen.

De sleutel tot succes bij het runnen van een webshop

Het recept voor een succesvolle webwinkel anno 2022/2023? Steeds meer mensen kopen online. Anno 2022 zijn groeipercentages van 10 – 15% in de online retail de norm. Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond, maar zijn ze ook succesvol?

Veel online winkels zijn niet winstgevend genoeg, en daarom niet succesvol. Ze verkopen producten of diensten, maar maken er geen winst mee. Als u zich wilt aansluiten bij deze succesvolle groep mensen die geld verdienen met de verkoop van hun waren via internet, zult u meer moeite moeten doen dan alleen uw artikelen te koop aanbieden. Het goede nieuws is dat het recept voor succes in e-commerce leerbaar en herhaalbaar is. Het gaat niet om de producten, maar om de marketingjus daarover. Uw shop echt succesvoller maken is het resultaat van creatieve online marketing. We hebben al het werk gedaan om best practices te verzamelen, te testen en te implementeren – we delen het vandaag met u.

Wat succesvolle webshops goed doen

Een succesvolle online winkel is een investering die, indien goed gedaan en gebouwd op een sterke basis van producten die uw klanten willen, zichzelf terugbetaalt. Maar voordat u begint, is het belangrijk om te weten of een bepaalde functie uw bedrijf zal helpen groeien of niet. U moet ook duidelijke doelstellingen hebben en weten wat uw doelgroep zoekt wanneer ze het platform gebruiken. U moet passie voor uw vak combineren met kennis van wat u verkoopt om een aantrekkelijke website te maken die klanten zal aanspreken die op zoek zijn naar iets specifieks.

Dit betekent dat er is nagedacht over hoe bezoekers hun weg zullen vinden in uw webwinkel – via de navigatiebalk bovenaan de pagina? Of door te klikken op een van de verschillende tabbladen bij elke productcategorie? Een nieuwe bezoeker komt aan in uw marketingshop: hij begrijpt meteen waar hij is; hij begrijpt wat hier verkocht wordt; hij ontdekt verschillen met andere aanbieders; hij wordt geprikkeld door wat hij te zien krijgt (en misschien zelfs verleid)… Deze bezoeker volgt zijn conversiepad zonder te verdwalen in eindeloze hoeveelheden tekst. En dan eindelijk – succes. Hij klikt op de call-to-action knop en bestelt.

Dus concreet, hoe bouwt u een succesvolle webshop?

1: Wees uniek en vertel waarom

Heb een duidelijke boodschap.

Het heeft geen zin om een webwinkel te hebben als deze niet communiceert wie u bent en wat u aanbiedt. Uw bedrijf moet een duidelijk idee hebben van wat het wil communiceren aan zijn potentiële klanten, hoe deze boodschap door hen moet worden opgevat en hoe deze zo goed mogelijk kan worden overgebracht. Wees uniek en vertel waarom. Met het toenemende aantal online winkels wordt het des te belangrijker om uw stukje van de markt te claimen. Waarom uw webwinkel? Wat heeft u meer of minder dan anderen? Zorg er ook voor dat bezoekers deze uniciteit meteen zien, begrijpen en begrijpen. Een succesvolle webwinkel onderscheidt zich van zijn concurrenten op manieren die duidelijk zijn voor het winkelend publiek. Bijvoorbeeld door middel van unieke USP’s (Unique Selling Proposition).

2: Een goed plan

Het eerste wat opvalt is dat de meest succesvolle webwinkels pas begonnen met verkopen nadat ze een goed plan hadden opgesteld. U kunt niet zomaar een website opzetten en hopen dat het werkt. U moet uitzoeken wat u wilt verkopen, contact opnemen met leveranciers, kosten en verkoopcijfers inschatten…

In de praktijk bent u altijd meer tijd kwijt dan u denkt. Weet u bijvoorbeeld welke betaalmethoden nodig zijn? Hoe gaat u alles opzetten in meerdere talen? Kijk bij het plannen minstens twee jaar vooruit. Een goed plan is de basis voor uw succes.

3. U moet uw doelgroep door en door kennen

Het wie, wat en waarom van uw bedrijf wordt bepaald door de markt waarop u zich richt. U heeft gekeken welke producten in de markt passen, wat concurrenten doen en u heeft uw doelmarkt geïdentificeerd. U weet dat er vraag is naar uw producten (of in het geval van een B2B webshop, uw diensten) en daar gaat u mee aan de slag. Wij hebben ontdekt dat het opstellen van buyer persona‘s* zeer effectief kan zijn om ons te helpen onze doelmarkt te begrijpen. Dit zijn de soorten mensen die uw winkel bezoeken: door van hen persona’s te maken, weet u hoe u deze klanten het beste kunt bedienen.

  1. Wie het zijn;
  2. Welke eigenschappen ze hebben?
  3. Welke kanalen ze gebruiken?

4: Passie voor het vak

Het vierde punt is passie. In feite geldt dit voor elke ondernemer, want het is passie die ervoor zorgt dat u doorgaat met uw bedrijf, zelfs in moeilijke tijden. Het ondernemerschap zelf is een volledig nieuw terrein, temeer daar er geen handleiding of standaardregels voor bestaan.

In het begin kan het moeilijk zijn om een baan te vinden, vooral als u niet precies weet wat u professioneel en persoonlijk wilt doen. Maar als u als ondernemer eenmaal uw eigen pad heeft gevonden, wordt het voor uw klanten veel gemakkelijker om de weg naar uw product of dienst te vinden – zelfs als ze zelf niet precies weten wat ze willen.

Een goede manier om erachter te komen waar iemands passie ligt, is door korte tijd verschillende banen uit te proberen (zelfs vrijwilligerswerk). Als de baan goed uitpakt – geweldig. Dat was zeker iets wat ik graag deed; maar als het niet goed voelt, probeer dan de volgende keer misschien een andere optie?

5: Ontwerp een site die goed converteert

Tegenwoordig heeft veel mogelijkheden om met een paar klikken uw eigen webshop te bouwen. Heel handig en vaak is de basis prima. Maar is prima echt waar u naar wilt streven? Is prima echt voldoende? Een webshop is een online winkel. Een webwinkel moet vindbaar zijn. Denk niet dat dit vanzelf gaat. De achterliggende techniek van uw webwinkel heeft hiermee te maken, maar u zult uw webwinkel moeten vermarkten en blijven optimaliseren.

Deze techniek optimalisatie is inmiddels een van de belangrijkste eisen van Google. UX (User Experience) en dus usability staan hoog op de eisenlijst. Een mooie webshop hoeft nog niet gebruiksvriendelijk te zijn. Is alles in orde? Of kan uw webshop gebruiksvriendelijker? De onlangs (gefaseerd) uitgerolde core web vitals update van Google gaat hier dieper op in en zet gebruikerservaring bovenaan. Elementen binnen uw webshop die niet kloppen worden hierbij ‘afgestraft’.

Alle pagina’s van een website moeten een element hebben dat hen identificeert als deel van dezelfde site. Als er knoppen of links zijn, zoals “Product toevoegen”, moeten die overal op de website consistent zijn, zodat mensen weten waar ze ze kunnen vinden.

6: Keuze voor een niche product

Het kiezen van een nicheproduct kan lastig zijn, maar het is de moeite waard. Het doel is een product te kiezen met weinig concurrentie en veel potentiële klanten waar u iets voor kunt betekenen. Denk aan de producten die uw ouders thuis gebruiken. Hebben ze moeite om ze online te vinden? Wat zijn hun grootste problemen als ze online winkelen? Begin daar.

Als u nog steeds moeite heeft om het perfecte eerste product te vinden om te verkopen, overweeg dan om klein te beginnen: bedenk waar u goed in bent en begin daar.

7: Heel veel kennis van het product

Hoeveel weet u over het product en de markt? Kent u uw concurrenten? Wie zijn ze en welke producten bieden ze aan?

Hoe goed kent u uw klanten, hun behoeften en voorkeuren? Kunt u hun belangrijkste problemen identificeren en hoe ze willen worden aangepakt? Hoe kunnen deze door uw winkel worden opgelost? Wat is voor hen belangrijk bij de beslissing om een product of dienst online te kopen (bijv. snelle levering)?

Welke factoren zorgen ervoor dat een klant met vertrouwen zaken doet met een merk? Welke ervaring wil uw doelgroep bij een bezoek aan uw online winkel (bijv. bestelgemak)? Welke aspecten van de gebruikerservaring veroorzaken problemen bij het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers (bv. betalingsverwerking of retourbeheer)? Kunt u op korte termijn producten bestellen bij betrouwbare leveranciers wanneer de vraag toeneemt?

8: Bereid zijn om veel tijd aan uw webwinkel te besteden

Dit is een fantastisch punt en is een van de belangrijkste factoren bij de beslissing of u klaar bent voor een webwinkel. U moet bereid zijn er veel tijd in te steken. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar sommige mensen denken dat ze hun webwinkel in slechts twee weken kunnen openen. Dit is helemaal niet realistisch. Als u niet bereid bent de tijd en moeite te besteden die nodig zijn om goed werk te leveren, stel ik voor dat u ander werk zoekt.

9: Wees bewust van de soorten marketing voor uw klanten

Er zijn veel verschillende manieren om uw webwinkel te promoten. Een webwinkel heeft veel baat bij een Google Ads campagne en vooral een Shopping campagne. Deze manier van adverteren is speciaal door Google ontwikkeld om producten te promoten; het wordt vaak ook paid search genoemd omdat u betaalt voor advertenties wanneer iemand op uw advertentie klikt. Adverteerders betalen dan alleen wanneer de klant daadwerkelijk iets koopt bij hun webshop (en niet wanneer ze alleen maar op bezoek komen). Door uw Google Shopping-campagnes te optimaliseren, kunt u gratis opvallen en meer zoekverkeer naar uw winkel leiden.

Maar bedenk vooral wat bij uw webshop past. Wat uw concurrenten doen wil niet zeggen dat het ook voor u zal werken. Binnen online marketing kunt u veel marketingtools inzetten om uw bedrijf te laten groeien – maar welke passen bij welke niche? Niche webshops kunnen evenveel baat hebben bij bepaalde middelen als mainstream shops.

10: Geloof in samenwerking

Er zijn verschillende manieren waarop online retailers meer uit samenwerking kunnen halen:

  • Samenwerking met andere ondernemers. Grote online en offline ondernemers werken ook samen, dus waarom u niet met uw webshop?
  • Samenwerking met bureaus. De opmerking “doe waar u goed in bent, besteed de rest uit” heb ik al meerdere keren gehoord. Er wordt met name veel samengewerkt met SEO, Google Ads en ontwerpbureaus.
  • Samenwerking met bloggers. Externe bloggers kunnen hun eigen blog gebruiken om uw product te promoten via een review, bijvoorbeeld in ruil voor een sample van uw product.

11: Blijf uw webshop verbeteren

Vaak wordt gedacht dat het niet nodig is om een website te optimaliseren als deze al een goede positie in Google heeft. Toch is het heel belangrijk om te blijven optimaliseren. Google hecht waarde aan een geoptimaliseerde website met bijgewerkte inhoud. Daarnaast blijft ook de concurrentie zich ontwikkelen en wilt u niet achterblijven. Geef tot slot niet op als u nog geen hoge positie in Google heeft. Dit heeft tijd nodig. Houd daarom vol en blijf de webshop promoten en ontwikkelen. Alleen dan kunt u succesvol zijn met uw webshop en producten.

Een webshop met een goede positie in Google is een groot voordeel voor uw bedrijf. Hoe meer verkeer u krijgt vanuit de zoekmachine, hoe hoger uw omzet zal zijn. Maar hoe optimaliseert u uw website zodat deze goed scoort in Google? Een goede plek om te beginnen is met SEO (search engine optimization).

12: Lever extreem goede service

Uw webwinkel is evenzeer een dienst als een product. De kwaliteit van uw service is net zo belangrijk als de kwaliteit van uw producten. Dit betekent behulpzaam zijn, maar ook uitstekende waarde bieden voor zowel aankoop als levering.

Het belang van klanttevredenheid kan niet worden overschat. Als u een trouwe klantenkring opbouwt, zullen zij hun vrienden over u vertellen en in de toekomst opnieuw bij uw winkel kopen. Zelfs als er ergens anders goedkopere alternatieven beschikbaar zijn.

Een goede website is essentieel voor een internetbedrijf – zorg er dus voor dat die van u alle kenmerken heeft die de klanten van vandaag nodig hebben: snelle laadtijden en gemakkelijke navigatie (en liefst geen vervelende pop-ups.). Wanneer een klant ziet dat uw merk vertrouwen bij hem wekt, vertaalt zich dat vaak in loyaliteit. De klant wordt eerder geneigd om in de toekomst opnieuw bij u te kopen.

Hoe u een succesvolle webshop beheert en onderhoudt

Het hebben en houden van een succesvolle webwinkel is afhankelijk van de door u gekozen doelstellingen. Met bovenstaande tips en trucs komt u echter een heel eind in het gebruik van online marketingmiddelen om uw webwinkel te promoten. De meeste ondernemers gebruiken middelen om vindbaar te zijn in de zoekmachine. Een essentiële eerste stap. Wie online niet vindbaar is, bestaat immers niet. Succes in e-commerce ontstaat door doelen te stellen, uw strategie te plannen en verstandig te investeren. Bent u benieuwd of wat uw inzet voldoende is of beter kan? Wij helpen u graag bij het promoten van uw webshop.

Conclusie
Wil een e-commerce website slagen, dan moet u producten en diensten aanbieden die uw doelgroep aanspreken. Om dit mogelijk te maken, moet u uw online winkel zo ontwerpen dat hij duidelijk en eenvoudig is voor klanten.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek

Display, shopping, search, performance max, discovery, video, en youtube (alle campagnetypen in Google Ads)

Conversiegericht, snelle laadtijden, SEO-optimised en unieke interactieve designs anno 2023

Omzetgerichte webshops, speciaal ingericht voor Google en platform marketing 

Contact & Support

Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in weekenden

085 - 080 54 57

Kies uit één van onze diensten

Meer halen uit Google Ads

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft