On-page SEO
On page SEO omvat veel verschillende aspecten van uw website, zoals de volgende:
- Content – content van goede kwaliteit die vragen van gebruikers beantwoordt, helpt om verkeer aan te trekken. Zorg ervoor dat de content relevant is voor uw doelgroep en betrekking heeft op wat zij zoeken.
- Structuur – een duidelijke structuur helpt mensen snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken. Uw site moet duidelijk en gemakkelijk te volgen zijn, zonder onnodige afleidingen die bezoekers kunnen vertragen of op een dwaalspoor kunnen brengen.
Interne links – interne links zijn hyperlinks van de ene webpagina naar een andere binnen hetzelfde websitedomein (bijvoorbeeld van een blogbericht over webdesign tools naar een artikel over online marketing). Ze helpen zowel gebruikers als zoekmachines gemakkelijker door uw website te navigeren door ze bij het onderwerp te houden zonder dat ze de pagina hoeven te verlaten.
Het verschil tussen on-page en off-page SEO
Dus wat is off-page SEO? Het houdt rekening met andere factoren dan die welke op uw pagina of website voorkomen, zoals backlinks en zoekmachine rankings. Dat betekent, met off-page SEO heeft u andere websites nodig om uw rankings positief te beïnvloeden. Dit doet u in de eerste plaats door linkbuilding. Door andere websites aan te moedigen naar de uwe te linken, of door verkeer en backlinks te genereren door uw inhoud te promoten op sociale media en blogs. Er is echter geen garantie dat de inhoud wordt gedeeld of daadwerkelijk backlinks genereert. Doorgaans heeft u meer controle over on-page factoren dan off-page factoren. Daarom concentreren wij onze inspanningen daar.
Wat zijn de onderdelen van on page SEO?
Hoewel veel elementen onder on-page SEO vallen, horen bepaalde aspecten niet in deze categorie thuis. Maar meer in het algemeen onder zoekmachineoptimalisatie. Althans, dat is wat ik denk.
Door bijvoorbeeld de laadtijd van één specifieke pagina te verbeteren beïnvloedt u het ranking potentieel van die pagina, maar dit kan ook het algemene ontwerp van uw website ten goede komen. Toegegeven, misschien niet heel veel, maar toch.
Alle kleine beetjes helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan de sitemap, de 404-pagina of AMP (Accelerated Mobile Pages). U kunt beïnvloeden hoe goed uw site scoort in zoekmachines door wijzigingen aan te brengen in de elementen die u zelf in de hand hebt. En er zijn meer van dit soort elementen die volgens mij niet per se tot on page SEO behoren (maar daarover verschillen de meningen). In dit artikel ga ik het daarom alleen hebben over enkele factoren die u letterlijk binnen één webpagina zelf kunt beïnvloeden:
1: H1 (Titel)
- De H1 is vaak de eerste en meest prominente kop op een pagina, omdat hij het hoofdonderwerp van die tekst aangeeft.
- In dit artikel is de titel bovenaan een H1. Die moet zo vaak mogelijk uw trefwoord bevatten. Want Google gebruikt het om te bepalen welk onderwerp u op uw website bespreekt.
- Elke pagina moet een H1 hebben, maar niet meer dan één per pagina (inclusief subpagina’s). Bovendien moet elke kop een uniek en aantrekkelijk verhaal vertellen over de inhoud waarmee hij verbonden is, zodat gebruikers niet verward of misleid worden.
2: H2 (Tussenkopjes)
In een H2 rubriek kunt u belangrijke informatie combineren met secundair materiaal. Deze koppen zijn belangrijk omdat zij het mogelijk maken een tekst snel te scannen en de belangrijkste punten te identificeren.
Mensen bladeren door teksten op zoek naar interessante en relevante stukken inhoud, waarbij ze zich concentreren op koppen. Het is belangrijk dat elke pagina van uw document een H2 bevat; meer dan één is echter toegestaan op één pagina. Zorg ervoor dat u de sleutelzin of het trefwoord in uw H2’s opneemt, maar neem het ook minder duidelijk op- en zo mogelijk sporadisch. Ik zal later dieper ingaan op hoe dit te doen.
3: URL
De URL is wat u intikt om naar een website te gaan. De beste URL’s zijn kort, gemakkelijk te onthouden en bevatten de sleutelwoorden voor de pagina of het bericht waarover u schrijft.
Bijvoorbeeld: https://www.onlinesocialsolutions.com/social-media-marketing/social-media-marketing-agency/online-marketing-agency-arnhem/.
Het goede hiervan is dat het moeilijk is voor iemand anders om deze URL van u af te pakken, omdat ze dan de hele reeks letters en cijfers moeten veranderen (tenzij ze soortgelijke content hebben). Het slechte is dat het voor mensen vrij moeilijk kan zijn om al die tekens te onthouden, dus ik stel voor om ze zo kort mogelijk te houden en er toch uw trefwoorden in te verwerken waar mogelijk.
4: Interne links
Intern linken is iets wat veel mensen verwaarlozen, maar het is een geweldige manier om de autoriteit van uw site te verhogen. Zo zorgde een recente zoekmachine-update ervoor dat mijn positie op sommige trefwoorden daalde van 15/16 naar 5 toen ik een paar interne links invoegde. Google moet worden gezien als een bezoeker die uw website bezoekt. Als een pagina zo langdradig is dat bezoekers niet kunnen vinden wat ze zoeken, zal Google de pagina nooit goed laten scoren. Link dus altijd naar potentieel relevante inhoud op andere pagina’s van je website.
5: Uitgaande links
Uitgaande links zijn links binnen uw website die verwijzen naar een andere website. Uitgaande links zijn leuk voor verschillende partijen:
- Allereerst is het leuk voor de bezoeker, als u linkt naar relevante content dan helpt u de bezoeker op weg. Daarmee geeft u impliciet aan dat u de bezoeker zo goed mogelijk wilt helpen en daarbij bent u niet bang om mensen van uw eigen website af te sturen.
- Bovendien kan Google zo ook zien dat de content van de uitgaande link relevant is (en misschien zelfs meer) waardoor ze een nog beter beeld krijgen van waar uw content precies over gaat- en waardoor ze uw content beter kunnen plaatsen en misschien beter kunnen waarderen.
- De vuistregel die ik hier hanteer: link 1-2 keer per artikel naar een externe website (als het korte artikelen zijn), en link alleen naar websites die waarde toevoegen en geen onzin bevatten.
6: Structured data
Gestructureerde gegevens zijn een manier voor zoekmachines om de betekenis van de content van uw site te begrijpen. Dit kan via microdata, een klein stukje code dat u aan uw webpagina’s toevoegt om verschillende elementen in de HTML van de pagina te markeren en zoekmachines te vertellen wat elk element betekent. Het omvat ook RDFa (Resource Description Framework in Attributes), waarmee u attributen kunt definiëren voor verschillende elementen op uw website en de relatie tussen deze elementen kunt bepalen.
U kunt gestructureerde gegevens op verschillende manieren gebruiken:
- Content markup laat zoekmachines weten waar uw pagina over gaat, zodat ze weten hoe relevant deze is als ze er doorheen crawlen.
- Product markup vertelt Google welk product of dienst u aanbiedt, wat hen helpt relevante informatie over die producten of diensten te tonen wanneer iemand ernaar zoekt met Google Search of een andere grote zoekmachine.
- Social media markup laat sociale netwerken als Facebook en Twitter meer weten over pagina’s op uw site die hun berichten delen, want als ze meer weten over die pagina’s, dan kunnen ze gebruikers een nog betere ervaring bieden als ze die de volgende keer bezoeken nadat ze hebben gezien dat een van hun berichten eerst door iemand anders is gedeeld.
7: Laadsnelheid
Snelheid is een factor in SEO. De laadtijd van een pagina wordt beïnvloed door het aantal bronnen op die specifieke pagina, waaronder afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden. De laadtijd van een pagina kan ook worden beïnvloed door de grootte van afbeeldingen, HTTP-verzoeken, de cache van de browser en redirects.
De eerste stap om ervoor te zorgen dat uw site snel laadt, is het optimaliseren van uw afbeeldingen. Wanneer u uw afbeeldingen uploadt op WordPress of een ander CMS-platform, zorg er dan voor dat ze worden geoptimaliseerd volgens hun bestandsgrootte via Adobe Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma, zodat ze minder ruimte innemen en het laden van de pagina niet vertragen. Dit houdt bezoekers langer bij uw website betrokken dan normaal, omdat ze niet te lang hoeven te wachten tot de pagina volledig geladen is voordat ze met de content kunnen werken.
Een ander belangrijk punt waarmee rekening moet worden gehouden bij het optimaliseren van de afbeeldingsgrootte is het aanpassen van de grootte aan het gebruik ervan (of ze nu worden gebruikt als thumbnails of uitgelichte afbeeldingen).
8: Benaming en alt tekst van afbeeldingen
De titel en alt-tekst van afbeeldingen zijn zeer belangrijk voor SEO, om dezelfde redenen dat titels en koppen nuttig zijn in geschreven content.
Alt-tags worden gebruikt in zoekmachines en door schermlezers (software die webpagina’s voorleest aan gebruikers), dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beschrijvingen van de afbeeldingen relevante trefwoorden bevatten. Dit zal mensen helpen uw pagina gemakkelijker te vinden, en biedt ook context voor degenen die de afbeeldingen zelf niet kunnen zien.
Een goede vuistregel is om alt tags kort maar beschrijvend te houden; zowel title tags als alt tags moeten minder dan 70 tekens lang zijn. Het is een goed idee om meerdere keren trefwoorden in uw alt-tag op te nemen, omdat zoekmachines die woorden zullen zien.
9: CTA (knoppen)
U kunt dit doen met knoppen die boven of onder de vouw verschijnen, of allebei. Het is belangrijk om te beseffen dat dit soort acties niet per se door Google worden vereist; ze kunnen echter wel helpen uw ranking te verbeteren en ervoor zorgen dat bezoekers langer op uw site blijven.
Bijvoorbeeld: stel dat ik op zoek ben naar informatie over het repareren van mijn boiler en de meest betrouwbare loodgieter in de stad wil vinden (de ‘beste’ loodgieter). Zodra ik in de zoekresultaten van Google op mijn trefwoord (gerelateerd: beste) klik, zie ik twee pagina’s bovenaan die resultaten. Laten we zeggen dat pagina A en pagina B allebei over loodgieterswerk gaan, maar dat ze qua inhoud sterk op elkaar lijken. Het eerste wat me opviel aan pagina A is dat er veel links naar sleutelzinnen in de inhoud staan, terwijl B er maar een paar heeft.
10: Semantiek
Semantiek is de relatie tussen woorden en hun betekenis. Semantiek gaat niet alleen over woorden, maar over de relatie tussen tekens (woorden) en waar ze voor staan. Dus als we kijken naar ons voorbeeld van hierboven:
“Wij voeren in deze winkel al sinds 1973 schoenreparaties uit.”
Het eerste woord dat hier in me opkomt, is “reparatie”. Dit betekent dat u het hebt over het repareren of repareren van schoenen in plaats van het verkopen van nieuwe. Het volgende woord hier is “schoen”, maar het geeft ons geen aanwijzing over wat voor soort schoen de zin zou kunnen gaan. Maar als u de twee zinnen zo combineert: “Wij voeren in deze winkel al sinds 1973 schoenreparaties uit”, dan weet Google dat uw bedrijf alleen schoenreparaties uitvoert.
11: Meta titel
De meta titel is een van de belangrijkste elementen in on-page SEO. Meta titels spelen een sleutelrol in hoe goed een pagina scoort in Google, dus het is belangrijk om te begrijpen wat ze zijn en hoe ze werken.
Meta titels moeten uw doelzoekwoord minstens één keer bevatten, en bij voorkeur meer dan drie keer. Omdat zoekmachines meta titels gebruiken als tekst voor vetgedrukte links in hun lijsten met zoekresultaten,
Dit betekent dat als u er geen trefwoorden in opneemt, gebruikers niet weten wat er precies wordt besproken op een bepaalde pagina.
12: Meta omschrijving
De meta description is een korte samenvatting die verschijnt in de resultaten van zoekmachines, onder de URL van uw website.
Meta-beschrijvingen worden door zoekmachines gebruikt om gebruikers te helpen relevante informatie op het web te vinden. Een overtuigende metabeschrijving kan gebruikers verleiden om op uw site te klikken vanuit de organische zoekresultaten. Meta-beschrijvingen moeten uniek zijn en beschrijven wat u wilt dat mensen weten over uw pagina of product.
Ze moeten trefwoorden bevatten die verband houden met uw bedrijf, maar ze hoeven niet overdreven geoptimaliseerd (spammy) te zijn. Metabeschrijvingen die te lang zijn of te veel trefwoorden bevatten, kunnen door de nieuwe zoekmachine van Google worden genegeerd.
13: Tekst op een pagina
Hoe doet u dat? Allereerst moeten de teksten op uw website zo geschreven zijn dat ze de juiste zoekwoorden bevatten. U moet ervoor zorgen dat er geen spelfouten en typefouten in staan. Zelfs als Google het niet kan lezen, moet de inhoud van uw pagina’s duidelijk kunnen communiceren met gebruikers. Daarom is inzicht in hoe mensen tekst daadwerkelijk waarnemen ook belangrijk voor SEO-doeleinden. U kunt de Yoast SEO plugin gebruiken om te zien hoe Google uw tekst waarschijnlijk zal ranken.
On page SEO software die u moet kennen
Sitechecker – Sitechecker is een gratis tool die uw website controleert op on-page SEO-elementen. Het analyseert ook de snelheid van uw website en geeft u aanbevelingen om deze te verbeteren. U kunt dit hulpmiddel gebruiken als een alternatief voor Google Analytics, omdat het vergelijkbare informatie geeft. 1. het aantal bezoekers, 2. de belangrijkste verwijzende sites, 3. de tijd die op de site wordt doorgebracht, enzovoort.
SEMrush – SEMrush is een alles-in-één marketingtool die u onder andere helpt met zoekwoordenonderzoek en concurrentieanalyse. De betaalde versie geeft u toegang tot extra tools zoals backlink analyse en positie tracking (hoe vaak kwam een bepaald zoekwoord voor in de top 10 resultaten). Hoewel de gratis versie enkele beperkingen heeft, zijn er toch veel nuttige functies inbegrepen.
On-Page Optimization Tool van Internet Marketing Ninjas – Met deze handige kleine extensie van Moz kunt u controleren of alle noodzakelijke elementen correct worden toegepast zonder telkens een ander tabblad of browservenster te moeten openen. Klik gewoon op “Check On Page” in hun extensiebalk en alles wordt geregeld.
Conclusie
Samengevat: On-page SEO betekent alles doen wat mogelijk is binnen de code van een website, zodat deze als relevant kan worden gezien wanneer iemand in Google of Bing (of een andere) zoekt naar bepaalde onderwerpen die verband houden met wat u online verkoopt.