Het doel van een landingspagina
Een landingspagina is een enkele webpagina die dient als bestemming voor een specifieke marketingcampagne. Landingspagina’s zijn een geweldige manier om leads vast te leggen en conversies te stimuleren.
Het doel van uw landingspagina moet vanaf het begin duidelijk zijn. Er moet worden aangegeven wat de gebruiker kan verwachten van zijn bezoek, voor wie hij bedoeld is (de doelgroep) en hoe lang hij op de pagina moet blijven voordat hij naar de volgende stap in zijn reis kan gaan.
Afleiding elimineren
U heeft veel informatie over te brengen, dus u wilt uw lezer niet overweldigen door hem te overspoelen met woorden of afbeeldingen. Houd de focus op de boodschap en gebruik een strak ontwerp dat eenvoudig en gemakkelijk te navigeren is.
Vermijd ook het gebruik van te veel afbeeldingen, want dat kan lezers afleiden van waar ze in de eerste plaats voor kwamen: de content van uw landingspagina. U wilt de content altijd kort en krachtig houden – niemand waardeert een lang verkooppraatje op zijn telefoonscherm (of waar dan ook).
Met de belangrijkste boodschap beginnen
Bij het maken van een landingspagina is het belangrijk te onthouden dat u uw bezoekers niet wilt overweldigen met te veel boodschappen. Richt u op één hoofdboodschap en gebruik afbeeldingen en tekst om die over te brengen.
Als uw bedrijf bijvoorbeeld een product verkoopt dat mensen helpt snel en gemakkelijk af te vallen, dan moet uw landingspagina zich richten op hoe dit product de gebruiker zal helpen zijn doelen te bereiken. Advertenties en PPC-teksten moeten duidelijk de voordelen overbrengen van het doorklikken naar een landingspagina. Er moet ook een duidelijke call-to-action (CTA) knop zijn, zodat bezoekers precies weten welke volgende stap ze moeten nemen na het lezen van de content op de pagina.
Wat is precies een onepager?
Het is belangrijk te onthouden dat elke landingspagina gericht moet zijn op één doel. Daarom noemen we het een onepager – omdat alles op één plaats staat. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw bezoekers zich aanmelden voor uw nieuwsbrief, zorg er dan voor dat ze dat meteen kunnen doen door de call-to-action knop in uw copy of op uw formulier te volgen. Als u wilt dat ze een ebook downloaden en u wilt niet dat ze de pagina verlaten, voeg dan een download-link toe direct onder de inleiding van uw artikel of vóór andere exit-links.
Ankerlinks zijn een andere uitzondering – zoals een inhoudsopgave in artikelen. Via deze links kunnen bezoekers door verschillende delen van uw website navigeren. Zo blijven mensen binnen dezelfde pagina, maar hebben ze meer overzicht en controle over hoe ze door de verschillende secties navigeren, terwijl ze altijd binnen de grenzen ervan blijven.
Wat zijn de essentiële elementen van een landingspagina?
- Targeting: Een landingspagina moet doelgericht zijn. Hij moet rechtstreeks inspelen op de behoeften van uw doelgroep en hen leiden naar een pad dat hen zal interesseren in het gebruik van uw product/dienst/merk. Als u dit niet doet, dan kunt u net zo goed een gewone website gebruiken voor uw landingspagina – want anders werkt het niet.
- Gebruiksvriendelijkheid: De landingspagina moet ook gemakkelijk te gebruiken en te navigeren zijn, zonder glitches of bugs in het ontwerp die ervoor kunnen zorgen dat mensen er snel van afhaken (en nooit meer terugkomen). De visuele aantrekkingskracht van een werk is belangrijk, maar het is slechts één element in de totale impact die het maakt.
Breng het hele proces in kaart
Het proces moet gemakkelijk te volgen zijn. De bezoeker moet tijdens elke stap een emotionele reactie ervaren. Als uw klant een goed gevoel heeft bij wat hij doet en waarom hij dat doet, zal hij zich door de trechter blijven bewegen tot hij uw doel of een actiepunt bereikt (waaronder bijvoorbeeld het doen van een aankoop). Als u deze reis duidelijk in kaart kunt brengen, kunt u elke stap onderweg optimaliseren, zodat het voor klanten gemakkelijker wordt om actie te ondernemen en hun doelen te bereiken. Om uw lezers door uw landingspagina’s te leiden, brengt u in kaart wat er gebeurt als iemand op een van de pagina’s landt – van boven naar beneden en van links naar rechts. Doorloop elke stap van het proces dat u wilt doorlopen; eindig met iets als “Koop nu”.
Wat is het AIDA-model?
Het AIDA-model is een formule voor marketingcommunicatie die in 1898 werd ontwikkeld door E. St. Elmo Lewis, die destijds advertentiemanager was bij Procter & Gamble. Het AIDA-acroniem staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Dit model wordt door marketeers gebruikt om overtuigende boodschappen te structureren, omdat het vier stadia van het koop- en beslissingsproces van een bezoeker doorloopt: aandacht trekken (Attention), interesse wekken (Interest), verlangen opwekken (Desire), aanzetten tot actie (Action).
Geef bezoekers wat ze willen
De eerste stap naar het maken van een landingspagina die werkt, is weten wat een goede pagina is.
- Wees duidelijk over wat bezoekers kunnen verwachten. Bezoekers moeten een idee hebben van wat ze krijgen voordat ze op uw landingspagina klikken. Idealiter wordt dit direct op de pagina zelf vermeld, maar het kan ook geïmpliceerd worden door elementen van het ontwerp (bijvoorbeeld als u in uw tekst vermeldt dat er meer informatie beschikbaar is).
- Zorg ervoor dat uw product of dienst voldoet aan de behoeften van de bezoeker. De beste manier om dit te doen is door vragen te stellen en voorbeelden te geven van hoe anderen er in hun eigen leven (of bedrijf) baat bij hebben gehad. U kunt ook het bewijs leveren dat u mensen zoals zij al hebt geholpen met soortgelijke problemen – zoals getuigenissen of casestudies van klanten die het product/de dienst al eerder hebben gebruikt.
- Bied een oplossing voor hun probleem(en). Mensen bezoeken een landingspagina omdat ze iets willen; of het nu gaat om informatie over een bepaald onderwerp of gewoon om hulp bij hun huidige probleem(en). Zorg ervoor dat aan die behoeften wordt voldaan voordat u iets anders van hen vraagt.
Het splittesten van landingspagina’s is heel belangrijk
Split testing is de beste manier om uit te vinden wat werkt. Het is een manier om verschillende versies van een landingspagina tegen elkaar te testen om te zien welke beter presteert.
U kunt dit doen met Google Analytics en aangepaste paginavariaties maken en deze vervolgens vergelijken in uw rapporten. In feite hebt u alle hulpmiddelen voor een A/B-test al binnen uw analytics dashboard: klik gewoon op Inhoud > Alle pagina’s, selecteer twee pagina’s en voer een A/B-test uit.
Van probleem naar oplossing
U moet de emotionele triggers van uw bezoekers aanspreken. Creëer een gevoel van herkenning bij uw lezer. Hij moet het gevoel hebben dat hij op de juiste plaats is en dat u zijn probleem begrijpt. Gezaghebbende copywriting kan dit gevoel helpen geven door rechtstreeks een beroep te doen op de bestaande overtuigingen van klanten over zichzelf, hun omstandigheden en hun problemen.
Vervolgens biedt u uw oplossing aan, waarbij u impliceert dat uw lezer met uw oplossing emotioneel in zijn doeltoestand terechtkomt. Uw aanbod is dus een belofte van een tastbaar eindresultaat. Hoe meer vertrouwen u weet te wekken in de succesgarantie van dit resultaat, hoe groter de kans dat uw bezoeker tot een conversie overgaat.
Tips voor het maken van een mobiele landingspagina
- Gebruik een indeling in één kolom. Een mobiele landingspagina is vaak maar één kolom, zonder subkolommen of onderverdelingen. Deze aanpak maakt het uw bezoekers gemakkelijk om te navigeren en snel te vinden wat ze zoeken.
- Zorg ervoor dat het formulier zichtbaar en toegankelijk is. Als u om contactinformatie vraagt, moet het formulier duidelijk zichtbaar zijn aan de onderkant van uw pagina, zodat mensen het gemakkelijk kunnen invullen zonder te ver naar beneden te hoeven scrollen of weer omhoog als ze al te ver naar beneden zijn gescrold.
- Gebruik knoppen die groot genoeg zijn om gemakkelijk aan te klikken, maar niet zo groot dat ze veel ruimte innemen.
- Zorg ervoor dat er indien mogelijk slechts één actieknop per scherm is. Klikken op “Aanmelden” moet iemand direct door alle benodigde stappen leiden tot hij klaar is voor een e-mail ter bevestiging van zijn account. Klikken op “Downloaden” moet een ander venster openen waar gebruikers bestanden kunnen downloaden onmiddellijk na het invoeren van hun e-mailadres enzovoorts.
Zoek uit wat de gebruiker wil bereiken
Elke gebruiker heeft een ander doel wanneer hij uw website bezoekt. Inzicht in deze doelen kan u helpen landingspagina’s te maken die bezoekers omzetten in klanten of cliënten. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u uw product of dienst wilt verkopen met behulp van landingspagina’s op uw website. Hoe weet u of deze pagina’s werken? Door te analyseren wat gebruikers doen nadat ze erop zijn geland. Als gebruikers niet doorklikken van de ene pagina van uw website naar de andere (bijvoorbeeld om een product te kopen), dan betekent dit dat er iets ontbreekt op die specifieke pagina — misschien moet er meer tekst komen om uit te leggen hoe geweldig het product is. Of misschien is er niet genoeg informatie over hoeveel geld klanten met dit product kunnen besparen in vergelijking met andere soortgelijke producten die in winkels in de buurt verkrijgbaar zijn.
Houd de formulieren zo kort mogelijk
U moet ervoor zorgen dat het formulier relevant en gemakkelijk in te vullen is. U moet er ook voor zorgen dat de pagina voldoende informatie bevat voor uw gebruikers zonder hen met te veel opties tegelijk te bombarderen. U moet voorkomen dat u gebruikers te veel vragen stelt op één pagina, omdat dit op elk apparaat irritatie kan opwekken en op mobiele apparaten het aantal afhakers nog verder kan verhogen vanwege hun kleinere schermen. Hoe minder wrijving er is bij het invullen van een formulier, hoe groter de kans op meer reacties van gebruikers. Om formulieren kort en krachtig te houden, gebruikt u eenvoudige taal die iedereen kan begrijpen – zelfs als ze niet vloeiend Engels spreken – en probeert u niet te veel in één vakje te proppen (zoals een adres).
Less is more
Volgens het principe less is more moet u uw landingspagina eenvoudig en duidelijk houden. Richt u op één boodschap en zorg ervoor dat de bezoeker zo snel mogelijk vindt wat hij zoekt. Maak verstandig gebruik van witruimte om de leesbaarheid te bevorderen door visuele ruis tot een minimum te beperken.
U wilt bezoekers een idee geven van wat ze van uw product of dienst kunnen verwachten, maar u wilt niet dat ze overweldigd worden door overbodige content of elementen (zoals mooie afbeeldingen) die afleiden van die boodschap. Een veelgebruikte uitdrukking binnen de (online) marketing is: “vermeld alleen de strikt noodzakelijke informatie en elimineer overbodige content, elementen en afbeeldingen”.
Als er iets belangrijks is – bijvoorbeeld een formulier – zorg er dan voor dat het toegankelijk is zonder naar beneden te scrollen door aparte pagina’s toe te voegen of extra content eronder te plaatsen.
Conclusie
De tips die we hebben behandeld helpen u bij het maken van een effectieve landingspagina. Vergeet niet dat een goed ontwerp draait om eenvoud, dus houd het simpel en voorkom dat bezoekers worden overstelpt met te veel keuzes of opties. Een landingspagina is dus slechts een onderdeel van een grotere marketingstrategie. Als u het goed genoeg doet, kan het organisch zoekverkeer stimuleren en uw bedrijf helpen groeien.