Google Tag Manager instellen: een stapsgewijze handleiding

Google Tag Manager instellen
Wilt u Google Tag Manager instellen? Google Tag Manager is een tool om de online performance van uw bedrijf te meten op een gemakkelijke manier. Zonder tussenkomst van een webdeveloper of een extern bureau die de hoofdprijs vraagt. Via Google Tag Manager krijgt u inzichtelijk wat elk marketingkanaal oplevert aan uw algemene bedrijfsdoelen welke hoofdzakelijk betrekking hebben op meer omzet en winst. Dit in het kader van de continuïteit van uw onderneming. In deze blog vertellen wij u alles over Google Tag Manager en hoe u dit instelt.

Google Tag Manager instellen: een stapsgewijze handleiding

Wat is Google Tag Manager?

Google Tag manager is een online marketing tool en tevens onderdeel van Google. Zonder complexe code kunt u eenvoudig verkeer op uw website meten aan de hand van gebeurtenissen. Hiervoor gebruikt Google Tag Manager tags en triggers. Al deze gebeurtenissen worden opgeslagen op één locatie binnen uw website. Het enige wat er gebeurt is dat Google Tag Manager een script (code) op uw website plaatst. Google Tag Manager is de ultieme oplossing om zelf relevante gebeurtenissen in te stellen zonder dat u een webdeveloper hoeft te benaderen.

Waarvoor wordt Google Tag Manager veel gebruikt?

Stel u heeft een bedrijf en u wilt uw product of dienst online verkopen. En hiervoor wilt u diverse marketingkanalen opzetten, waaronder Google Ads en Facebook adverteren. Bij het opzetten hiervan wilt u natuurlijk weten wat het oplevert. Hiervoor maakt u conversies aan. Conversies zijn specifieke gebeurtenissen op uw site. Aan de hand van conversies kunt u zien wat het resultaat per kanaal is. Met andere woorden, u kunt zien of de ingezette marketingkanalen een bijdrage leveren aan uw bedrijf.

Naast het meten van deze marketingkanalen kunt u ook Google Analytics via Google Tag Manager instellen. Google Analytics is, net als Google Tag Manager, een veel gebruikte tool van Google. Met Google Analytics meet u eenvoudig alle activiteiten op uw website. Het is een geavanceerde tool, waarin u (bijna) alles kunt tracken.

Ook kunt u via Google Tag Manager meer geavanceerde metingen doen. U kunt bijvoorbeeld het aantal klikken meten op een bepaalde link op uw website. Dit is erg waardevol, want zo kunt u identificeren welke links relevant zijn voor uw websitebezoekers. Tevens kunt u hier ook uit afleiden wat goede plaatsingen zijn voor het zetten van links. Het meten van klikken op een knop (button) is ook mogelijk. Dit is erg fijn wanneer u bijvoorbeeld wilt meten welke knopteksten goed werken, maar ook bijvoorbeeld waar u de knop plaatst op uw website.

De voordelen van Google Tag Manager

Google Tag Manager biedt een breed scala aan mogelijkheden als het gaat om event-tracking (gebeurtenissen meten) en experimenteren. Hieronder worden kort de belangrijkste voordelen belicht van het gebruik van Google Tag Mananger;

  • Optimale websitesnelheid
    Google Tag Manager plaats eenmalig een script (code) op de website. Het restant wordt allemaal geregeld in de google Tag Manager container.
  • Makkelijk in te stellen
    Google Tag Manager is makkelijk in te stellen zonder dat u een externe partij hoeft te benaderen of een webdeveloper.
  • Snel en efficiënt
    Vanuit de interface van Google Tag Manager kunt u eenvoudig metingen instellen. Dit scheelt tijd en bespaart daarmee kosten.
  • Testen met experimenten
    Via Google Tag Manager kunt u de meest uiteenlopende testen en metingen opzetten.
  • Cross-channel metingen
    U kunt de prestaties van diverse marketingkanalen tezamen meten via één centrale plek in Google Tag Manager.

Het gebruik van Google Tag Manager

Google Tag Manager bestaat uit verschillende onderdelen die samen één geheel vormen. Deze structuur is belangrijk om te weten voordat we Google Tag Manager gaan instellen. De volgende onderdelen zijn van belang:

  • Google Tag Manager container
  • Datalayer
  • Tags
  • Triggers

Google Tag Manager container

In de Google Tag Manager container worden alle gebeurtenissen die u wilt meten van uw website ingesteld. Dit kan gaan om bijvoorbeeld conversies, link klikken en knop klikken (button clicks).

Datalayer

De websitegebeurtenissen die worden verzameld in Google Tag Manager komen via uw website binnen. Hier zorgt de datalayer ofwel de gegevenslaag. Dit is een script dat wordt gebruikt om informatie door te geven van uw website aan Google Tag Manager. Deze wordt uiteindelijk geplaatst in de Google Tag Manager container.

Tags

Tags zijn type-gebeurtenissen die je aanmaakt in de Google Tag Manager container. Het gaat hier bijvoorbeeld om conversies instellen en Google Analytics.

Triggers

Gebeurtenissen (tags) worden geactiveerd door een reactie. In Google Tag Manager is de reactie een trigger. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een bepaalde webpagina. Als u bijvoorbeeld een webshop heeft en u wilt verkopen meten (conversie), dan plaats u de trigger op de bedank pagina.

Google Tag Manager installeren

Nu wij stil hebben gestaan bij de werking van Google Tag Manager, kan Google Tag Manager geïnstalleerd worden. Hedendaags wordt Google Tag Manager door bijna alle online marketeers gebruikt. Dat zegt genoeg over de effectiviteit van dit handige meetinstrument.

1. Aanmelden
Maak een Google Tag Manager account aan via deze link

2. Nieuwe Google Tag Manager container aanmaken en instellen
Maak een nieuwe container aan. Voer eerst uw bedrijfsnaam en land in. Vervolgens moet u een naam voor de container bedenken. Het meest makkelijke is om hier uw domeinnaam in te vullen. Als u dit heeft gedaan, kunt u op de knop maken klikken.

3. Plak de Google Tag Manager code op uw website
Om Google Tag Manager te laten werken, moet u de code plakken op de website. Als u niet weet hoe u dit het beste kan doen, kunt u hulp vragen van een webdeveloper.

4. De eerste tag aanmaken
Als de Google Tag Manager container op uw website staat, dan kunt u aan de slag met tags en triggers in Google Tag Manager. De mogelijkheden zijn enorm, waaronder gebeurtenissen meten, Google Analytics, link klikken en knop klikken. Nu maken we de eerste tag aan.

Ga naar tags en klik op nieuw. Geef deze tag een naam (bijvoorbeeld aankoop). Vervolgens klikt u op tagconfiguratie. Kies de optie conversies bijhouden van Google Ads en vul het conversie-ID en conversielabel in. Deze kunt u vinden in Google Ads bij conversies. Als u op de desbetreffende conversie klikt en dan op tag instellen, dan komt u bij de optie: Google Tag Manager gebruiken. Hier ziet u de conversie-ID en conversielabel terug. Klik vervolgens op tag opslaan.

5. Kies de trigger die de tag moet activeren
Geef uw trigger een naam. In ons voorbeeld hebben we een aankoop als conversie toegepast. Hierbij wilt u de trigger plaatsen op de specifieke webpagina waar de bezoeker heen wordt geleid na het doen van de aankoop. Dit is meestal de bedank pagina. Kies bij type trigger voor paginaweergave. Vervolgens kiest u voor sommige paginaweergaven. Tot slot vult u het volgende in:

Page URL > is gelijk aan/bevat > www.voorbeeldsite.nl/bedankpagina/

Klik vervolgens op trigger opslaan.

6. Testen of de tag en trigger werkt
Na het instellen van de tag en trigger willen wij natuurlijk testen of het goed werkt. Een foutje kan betekenen dat het niet werkt met als consequentie dat er data verloren gaat. Hoe gaat het testen in zijn werk? Ga naar het beginscherm van Google Tag Manager. Klik op voorbeeld en bezoek uw website in een nieuw venster. Vervolgens krijgt u een summary (samenvatting) welke tags er getriggerd worden op een bepaalde pagina. Als u ziet dat de tag afgevuurd wordt op de webpagina waarop u deze tag heeft ingesteld, dan is de test succesvol voltooid. 7. Publiceer de wijzigingen
Ga terug naar het beginscherm en klik op verzenden rechtsboven.

Hoera! U heeft uw eerste tag aangemaakt in Google Tag Manager. Geniet van de waardevolle inzichten die u gaat verzamelen via Google Tag Manager.


Heeft u na het lezen van deze blog toch hulp nodig? Neem dan contact met ons op en wij staan uw graag te woord.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek

Kies uit één van onze diensten

Alle campagnetypen

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft

Gerealiseerde resultaten voor bedrijven

Kies uit één van onze diensten

Meer halen uit Google Ads

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft