Een inleiding tot de werking van Google’s PageSpeed insights tool
Google PageSpeed Insights is een gratis tool waarmee ontwikkelaars hun webpagina’s kunnen optimaliseren. Het maakt deel uit van de Google Developer Tools, wat betekent dat u het kunt gebruiken in Chrome of andere browsers die het DevTools-protocol ondersteunen.
Om PageSpeed Insights te gebruiken, gaat u gewoon naar Google Developers en typt u “pagespeed insights” in de zoekbalk bovenaan de pagina. U zou zoiets als dit moeten zien:
Het is vrij eenvoudig te gebruiken – voer gewoon uw website URL in het tekstvak op deze pagina en klik op “Pagina analyseren”. U zou enkele resultaten moeten zien (een grote blauwe knop zegt “Volledig rapport bekijken”). Dit rapport geeft u informatie over de prestaties van uw site. Het meet statistieken zoals First Contentful Paint (FCP), DOMContentLoaded, en meer.
Deze informatie over PageSpeed Insights is nuttig om te weten
Misschien bent u het meest geïnteresseerd in de lijst van veelgestelde vragen en antwoorden, maar eerst wil ik wat belangrijke informatie met u delen:
- PageSpeed Insights toont resultaten over de afgelopen 28 dagen. Dus laten we zeggen dat u net een optimalisatie aan uw website hebt gedaan, dan krijgt u daar het beste beeld van, over 28 dagen.
- PageSpeed Insights toont zowel zogenaamde labgegevens als veldgegevens. Labgegevens zijn zeer interessant voor het debuggen van problemen. Het wordt namelijk verzameld in een zogenaamde gecontroleerde omgeving. Het analyseren van de traffic logs van uw site of server-based analytics is interessanter dan kijken waar u staat bij zoekmachines.
- Bovenaan de pagina krijgt de ingevoerde URL een totaalscore van 0 tot 100. Hier is het belangrijk te beseffen dat het niet noodzakelijkerwijs zo is dat een website met een score van 80 sneller is dan een met een score van 60. In feite kijkt PageSpeed Insights al lang niet meer alleen naar de snelheid van een website (en is zelfs complexer geworden). Volgens de Lighthouse documentatie zijn de gebruikers simulaties momenteel beperkt tot een bandbreedte van ongeveer 1Mbps – hetzelfde als je zou kunnen krijgen op een gemiddelde mobiele verbinding. Dit helpt ons in te schatten hoe snel onze inhoud kan laden onder de beschreven omstandigheden. Dit betekent niet dat mensen die andere apparaten gebruiken geen problemen kunnen ondervinden. Onze sites kunnen moeilijk te navigeren zijn voor desktop- en tabletgebruikers die de meeste tijd online doorbrengen.
Pagespeed Score vergelijken met laadtijd
Laten we het eerst hebben over de laadtijd. De laadtijd is de tijd die een pagina nodig heeft om te laden op uw site. Hoe hoger dit getal is, hoe beter; u wilt dat uw pagina’s zo snel mogelijk laden om gebruikers betrokken te houden bij hun ervaring.
Maar dat is niet de enige maatstaf die telt als het gaat om prestatie-optimalisatie. De snelheid van de beeldweergave en de persistentie van het beeld zijn ook factoren. Beide belangrijke aspecten die de gebruikerservaring van uw website kunnen schaden als ze niet goed zijn geoptimaliseerd.
Pagespeed Insights geeft zowel een score (van 0-100) als een algemene beoordeling voor de prestaties van mobiele websites.
Hoe Google naar PageSpeed Insights kijkt
Omdat Google’s PageSpeed Insights tool zo veel wordt gebruikt, kan het helpen bepalen hoe goed uw site scoort in de zoekmachine. Maar hoe werkt dit precies? In een notendop: de snelheid van de site is inderdaad een rankingfactor. En de prestatiescore geeft u een vrij goed idee van uw positie op dat gebied.
Google kijkt echter naar veel meer dan alleen dat omcirkelde getal bovenaan uw PageSpeed-resultaten. Een score van 100/100 is geen garantie dat u op de eerste plaats komt, maar het is een indicatie dat uw SEO-inspanningen werken. De informatie van Google PageSpeed Insights in zowel mobiele als desktop versies moet ons inzicht geven in wat moet worden verbeterd, zodat we onze SEO-strategie net zo kunnen verbeteren.
Het belangrijkste om te onthouden is dat Google alleen de informatie kan gebruiken waartoe het toegang heeft. Google gebruikt de score niet om de SEO van een site te evalueren. In feite weet het niet eens welke technologie uw site gebruikt, het weet alleen of u HTTPS gebruikt of niet.
Mobiele metingen
Wanneer u de Google PageSpeed Insights tool gaat gebruiken, begint u gewoon met het invoeren van de URL van de pagina waarvan u de PageSpeed wilt monitoren:
Sinds Google zijn mobile-first index heeft ingevoerd, meet het eerst de snelheid van de mobiele versie. Dit ziet u vaak gebeuren:
U zou verwachten dat, omdat u een responsief ontwerp hebt, de laadtijden van pagina’s voor zowel desktop- als mobiele gebruikers vergelijkbaar zouden moeten zijn. Waarom variëren deze cijfers zo sterk?
Wanneer u de PageSpeed Insights-tool gebruikt, test deze uw website met een mobiele verbinding. (En waarschijnlijk 4G.) Hoewel 3G-verbindingen in veel delen van de wereld gebruikelijk zijn, is deze score iets lager omdat de meeste gebruikers toegang hebben tot snellere netwerken. Hierdoor lijkt het alsof de website traag is, terwijl de verbindingssnelheden eigenlijk laag zijn.
Het belangrijkste van een website is hoe snel hij laadt
Uit de resultaten van onze analyse blijkt dat websites met laadtijden van minder dan 500 milliseconden nog steeds een score van minder dan 100/100 kunnen krijgen op PageSpeed Insights.
De waargenomen prestaties van uw website, of hoe de snelheid van de site overkomt op bezoekers, kunnen ook van invloed zijn op de manier waarop zij uw bedrijf waarnemen. Als we het ronduit zeggen: het kan uw bezoekers helemaal niets schelen wat uw Google PageSpeed Insights-score is. Ze willen gewoon uw content zo snel mogelijk bekijken.
PageSpeed Insights is een van de vele tools die u moet gebruiken om de prestaties van uw website te beoordelen. U kunt zowel de laadtijd van uw site als de snelheid waarmee gebruikers uw site ervaren optimaliseren.
PageSpeed Insights vergelijken met Lighthouse
Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee tools, maar ze hebben ook enkele belangrijke verschillen.
- Hoewel beide eigendom zijn van Google en Lighthouse deel uitmaakt van de PageSpeed Insights-engine, zijn er enkele verschillen tussen beide.
- PageSpeed Insights meet alleen prestatiescores en gebruikt zowel Field Data (Chrome User Experience Report) als Lab Data.
- Terwijl Lighthouse alleen Lab Data gebruikt onder consistente omstandigheden, rapporteert het over zaken als SEO, PWA en andere best practices naast snelheidsmetingen. Dit gaat dus verder dan alleen snelheidsmetingen.
Google Core Web Vitals
Ten eerste wil Google dat gebruikers een goede ervaring hebben op uw website en webpagina. Om dat te meten kijkt Google naar verschillende signalen, waaronder veiligheid, maar dus ook PageSpeed.
In 2021 voegde Google drie statistieken toe aan zijn algoritme voor SEO. Deze metrieken – Google noemt ze de Core Web Vitals – bestaan uit drie factoren:
- Largest Contentful Paint (LCP) = laadtijd.
- Cumulatieve Layout Verschuiving (CLS) = Stabiliteit
- First Input Delay (FID) = Interactie
Tips om de snelheid van uw site te verbeteren
Om uw website te optimaliseren, moet u zich bewust zijn van de volgende statistieken:
- Server Response Time: De tijd die uw server nodig heeft om te reageren met de gevraagde bron nadat een verzoek is gedaan. Hoe lager deze waarde is, hoe sneller uw site laadt. Onze aanbeveling is minder dan 200ms.
- HTML & CSS-structuur: Hoe goed gestructureerd zijn uw HTML- en CSS-bestanden? Een goed begin zou zijn om ze te minen (overbodige spaties verwijderen) en te comprimeren (alleen noodzakelijke karakters behouden). U kunt dit gemakkelijk doen in de meeste editors zoals Visual Studio Code of Sublime Text 3 door de juiste plugins toe te voegen.
- Afbeeldingen : Zorg ervoor dat afbeeldingen zo goed mogelijk worden gecomprimeerd voordat u ze uploadt naar de server van uw website. Zorg er bovendien voor dat ze verstandig worden verkleind, zodat ze niet te veel ruimte innemen op de harde schijf of het geheugen van uw server (wat het laden van pagina’s kan vertragen).
- Cachebeleid : Weet Google hoe vaak gebruikers bepaalde pagina’s op hun website bezoeken? Zo niet, dan zal het niet weten wanneer die pagina’s automatisch moeten worden bijgewerkt zonder te moeten vertrouwen op handmatige interventie van hun eigenaars die deze items regelmatig zelf handmatig bijwerken, wat tijdrovend kan zijn; vooral als er honderdduizenden van dergelijke items zijn over meerdere domeinen die eigendom zijn van verschillende mensen binnen een organisatie.
Antwoorden op veelgestelde vragen over PageSpeed Insights
Hoe krijg ik een hogere PageSpeed Insight score?
De beste manier om uw PageSpeed Insight-score te verbeteren is door de snelheid van uw website te verhogen. Als u een lage score krijgt, bekijk dan hier onze instructies over hoe u dit kunt oplossen.
Is er een verschil tussen mobiele en desktop scores?
Ja, mobiele prestaties zijn veel belangrijker dan desktop prestaties omdat mobiele gebruikers veel langzamere internetsnelheden hebben dan de meeste computers. Dit maakt het voor hen moeilijker om pagina’s snel te laden, wat een directe impact heeft op de gebruikerservaring (UX) en de metriek van de gebruikersbetrokkenheid, zoals bouncepercentage, tijd op de site en paginabezoeken per sessie.
PageSpeed-score van 100/100?
Als u zich afvraagt wat u moet doen met een score van meer dan 90%, wel, niets eigenlijk. Vergeet het want het zal geen enkele doorslaggevende factor zijn voor een betere ranking van uw site of niet. Bedenk even dat YouTube (van Google zelf) een PageSpeed-score van minder dan 40 op 100 heeft. Probeer de nummer 1 in Google maar eens te testen of zij uitstekend scoren in deze PageSpeed-score: hun score was 22/100.
Wat veel mensen vergeten is dat snelheid wordt gemeten in seconden en niet in punten van 0 tot 100, dus hoewel PageSpeed Insights een belangrijk instrument is dat helpt de snelheid te verbeteren, betekent het getal daar in de echte wereld niet noodzakelijkerwijs iets. Richt u op de gebruikerservaring en laadtijd van uw website, in plaats van alleen naar PageSpeed Insights te kijken voor aandachtspunten. Hoewel een paar kleine problemen misschien niet veel lijken, kunnen ze zich in de loop van de tijd optellen tot grote problemen.
Soms spreekt Google zichzelf tegen
Een van de belangrijkste dingen die u moet onthouden over Google PageSpeed Insights is dat het geen volledig beeld geeft van uw site. Het is een nuttig hulpmiddel om potentiële problemen op te sporen, maar het is niet perfect- en soms spreken de aanbevelingen zichzelf tegen.
Als u bijvoorbeeld een probleem hebt met Render Blocking JavaScript Files, kan Google vaststellen dat “analytics.js” de boosdoener is. Het verplaatsen van het bestand naar de voettekst kan het voor gebruikers moeilijker maken om door uw website te bladeren. De reden is dat het verplaatsen van een scriptbestand naar de voettekst ervoor kan zorgen dat het later wordt geladen dan zou moeten. Wat betekent dat uw gebruikers een lege pagina te zien krijgen terwijl ze wachten tot het script is gedownload en uitgevoerd.
Andere tools om de laadsnelheid van uw site te meten
De PageSpeed Insights-tool is niet de enige die de snelheid van uw website kan meten. Hier is een lijst van enkele andere tools die u zou moeten gebruiken:
- WebPageTest.org – Dit is een open source project ontwikkeld door Google met als doel nauwkeurige en onbevooroordeelde prestatiegegevens te verstrekken voor webpagina’s over verschillende verbindingen (2G, 3G en 4G). Het geeft ook laadtijden van pagina’s op basis van geografische locatie, browserversie enz.
- GTMetrix – Deze online dienst biedt rapporten over de prestaties van uw website, uitgesplitst per locatie. Deze online tool biedt zowel gegevens over de snelheid en prestaties van uw website als aanbevelingen om de laadtijd van uw site te verbeteren.
- Pingdom Tools – Pingdom is een andere web monitoring tool die allerlei metrieken voor uw website biedt. Zoals uptime monitoring door middel van waarschuwingen of e-mail notificaties. Evenals gedetailleerde analyse van de prestaties in de tijd met behulp van historische grafieken en diagrammen.
PageSpeed & SEO
PageSpeed en SEO zijn twee kanten van dezelfde medaille. Bij het optimaliseren van uw site voor Google moet u rekening houden met zowel korte als lange zoekwoorden. Voor de beste resultaten richt u zich op één SEO-pijler tegelijk. Zodra u die vaardigheid onder de knie hebt, is het tijd om naar een andere pijler te gaan, zoals content optimalisatie of linkbuilding.
Conclusie
U moet zich altijd concentreren op de werkelijke snelheid van uw website, in plaats van op de PageSpeed-score. De PageSpeed-tool van Google is namelijk gebaseerd op een gemiddelde score die moeilijk te begrijpen is en zichzelf vaak tegenspreekt. Het is een onvolledige en onnauwkeurige methode om de laadtijd van pagina’s te meten. Als u wilt controleren hoe snel uw site werkelijk is, zijn er andere tools zoals Lighthouse die u nauwkeurigere resultaten geven.