8 tips voor een goede call to action (CTA)

Call to action (CTA)
Een call to action (CTA) is een belangrijk onderdeel van elke website. Het is wat bezoekers aanzet tot actie, of dat nu het inschrijven op uw e-maillijst is, het doen van een aankoop of gewoon doorklikken naar een andere pagina. U kunt een CTA gebruiken om bezoekers om te zetten in klanten, zodat ze een actie ondernemen die u wilt. Dit artikel laat zien hoe u dat kan doen.

8 tips voor een goede call to action (CTA)

Wat is een call to action?

Een call-to-action is een knop of link die gebruikers aanzet tot een actie. CTA’s worden op websites gebruikt om producten, diensten en andere inhoud te promoten. Een CTA kan een eenvoudige knop of link zijn, maar het is het beste als hij tekst en afbeeldingen bevat die het punt van uw boodschap duidelijk maken.

CTA’s moeten worden geplaatst op plaatsen op uw site waar de kans het grootst is dat gebruikers ze zien en actie ondernemen. Dit kan de bovenkant van een pagina zijn of de onderkant, afhankelijk van wat u wilt dat mensen doen.

De tekst in een CTA moet duidelijk en beknopt zijn. Hoe specifieker u bent over welke actie u wilt dat gebruikers ondernemen, hoe beter. Als er meerdere CTA’s op een pagina staan, zorg er dan voor dat elke CTA op de een of andere manier uniek is, zodat bezoekers niet in verwarring raken over welke ze moeten gebruiken. Houd ze kort, zodat gebruikers ze snel kunnen scannen zonder te verzanden in details.

Het geheim van een succesvolle CTA

Een call to action-knop maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. De knop laten converteren is een stuk lastiger. Als een knop niet opvalt, onduidelijk is, of niet wordt aangeklikt door bezoekers – dan werkt de CTA niet goed. Ik geef u hieronder een aantal tips hoe u een goede call to action knop maakt die wél converteert.

1: Zorg ervoor dat uw CTA eruitziet als een knop

In het hedendaagse webdesign zijn knoppen steeds minimaler geworden. Bijvoorbeeld geen randen of alleen een rand en geen achtergrondkleur. Dit kan er mooi uitzien in een ontwerp, maar zorg ervoor dat u call-to-action gemakkelijk te vinden is. U wilt dat ze een conversie maken op u website, de conversie (dit kan vele vormen aannemen) is het doel van u website.

Het moet onmiddellijk duidelijk zijn wat u gevraagd wordt te doen. Een hyperlink ziet eruit als een link en een afbeelding van een knop ziet eruit als een knop. Dit is precies waarom een afbeelding of banner niet goed kan werken, vanwege “bannerblindheid” en de vorm die bezoekers waarschijnlijk niet als knop zullen beschouwen. Een pagina kan meerdere CTA’s bevatten, maar de primaire moet groot zijn en opvallen tussen de andere elementen op de pagina. De secundaire knoppen geven minder opvallende vormen of posities; bied vooral niet te veel keuzes, want dat creëert alleen maar keuzestress.

2: Plaats op een strategische plek

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat er op uw call-to-action wordt geklikt, is deze op strategische plaatsen te plaatsen. Als u bijvoorbeeld een cursus of softwareproduct verkoopt, plaats uw CTA dan op het punt waar de bezoeker net genoeg informatie heeft gekregen om het koopproces te doorlopen. Dit kan zijn nadat ze alle kenmerken en voordelen hebben gelezen of misschien nadat ze een paar getuigenissen hebben gezien van tevreden klanten die uw product nu gebruiken.

Vergeet ook niet, zoals bij elke CTA-strategie, dat elke persoon die uw website bezoekt andere doelen en interesses heeft wanneer hij hier komt (en dus verschillende punten waarop hij tot actie moet worden aangezet). Dat een bepaalde bezoeker niet op een bepaalde CTA klikt, betekent niet dat hij ergens anders op de site geen waarde vindt.

3: Laat de knop er uitzien als een knop

Zorg er in de derde plaats voor dat uw CTA-knop eruit ziet als een knop. Wij beoordelen de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis op basis van representativiteit. Met andere woorden, als het lijkt op iets waarop we gewend zijn te klikken, zullen we eerder geneigd zijn erop te klikken.

Dit betekent dat u het een 3D-look wilt geven met diepte, een rand, een hover-effect of een schaduw, zodat het er erg klikbaar uitziet (zoals dit). Naar mijn mening kan dit voorbeeld te veel zijn:

  • Zorgen dat het opvalt tussen de rest van de tekst zonder af te leiden van de hoofdboodschap of het risico te lopen te worden verward met een ander element (bijvoorbeeld links)
  • Zorg ervoor dat ze gemakkelijk aan te klikken zijn door ze voldoende ruimte te geven en ervoor te zorgen dat ze voldoende contrast hebben met achtergrondkleuren
  • Zorg ervoor dat ze niet te klein zijn.

4: De juiste positionering en op de juiste tijd

Veel webdesigners geloven dat een opvallende vorm en kleur het verschil maken om iemands aandacht te trekken. Zelfs als u heldere kleuren kiest voor uw CTA-knop (wat ook wordt aanbevolen), garandeert dit alleen niet dat bezoekers erop zullen klikken.

De positionering van uw (primaire) CTA is enorm belangrijk, naast een opvallende vorm en kleur. Zelfs als uw knop opvalt, zal hij niet worden aangeklikt, tenzij de bezoeker hem op het juiste moment tegenkomt. Het is een veel voorkomende misvatting dat de beste plaats voor een call-to-action bovenaan uw pagina is. De waarheid is dat dit afhangt van wat u verkoopt en hoeveel uitleg er nodig is voordat potentiële klanten overtuigd worden om iets te kopen.

Met behulp van A/B-tests kunnen we bijvoorbeeld uitzoeken wat beter werkt? Een lager of hoger geplaatste knop op onze website? Als onze webpagina extreem lang is, is het misschien niet verstandig om een CTA te plaatsen aan het einde van elke sectie. In plaats daarvan kunnen we twee CTA’s gebruiken en ze permanent maken, zodat ze altijd zichtbaar zijn, ongeacht welke pagina gebruikers op dat moment bekijken.

5: Op dezelfde pagina uw CTA herhalen

Herhaal uw CTA-knop op een aantal plaatsen (in de header en in de bodytekst). Door een CTA-knop op een aantal plaatsen te herhalen (in de header en in de bodytekst) is de knop ten eerste altijd goed zichtbaar. U hebt meer kans om de aandacht van de bezoeker te trekken. Ten tweede, als we de knop vaker zien, vinden we hem leuker. In feite ontwikkelen mensen een sterkere affiniteit voor iets als ze er vaker aan worden blootgesteld.

Het helpt bezoekers gemakkelijk door uw site te navigeren door hun een gemakkelijke uitweg te bieden. Met een effectieve call-to-action op elke pagina zullen bezoekers zich niet verloren of verward voelen; ze zullen precies weten waar ze heen moeten als ze iets nieuws op uw website willen vinden of deze helemaal willen verlaten zonder enige weerstand.

6: Wat levert het de lezer op? Geef het aan

Maak duidelijk waar de call-to-action toe leidt, betekent niet dat iemand gaat klikken. De actie die u voorstelt moet waardevol klinken – welk voordeel levert het op? Focus op wat het de gebruiker oplevert als hij of zij klikt. Benoem de voordelen. Geef bijvoorbeeld de voorkeur aan “Ontvang nu uw gratis tips” boven “Schrijf u in” en geef de voorkeur aan “Ontvang een gratis proefperiode” boven “Maak een account aan”.

En zodra iemand heeft geklikt, moet de landingspagina ook meteen duidelijk maken dat de bezoeker inderdaad op de juiste plaats is. Begin met een duidelijke kop die zegt waar deze pagina over gaat: “Maak hier uw gratis account aan”. En zet dan meer informatie in uw kop, zodat mensen weten hoe ze zullen profiteren van het aanmelden (zoals “Leer hoe we u geld kunnen besparen”).

7: Content en design zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Uw CTA-knop moet duidelijk en begrijpelijk zijn. Gebruik korte zinnen en vermijd ingewikkelde termen of jargon die de meeste mensen niet begrijpen. Als u lange zinnen gebruikt, is het moeilijk voor bezoekers om erachter te komen wat ze kunnen krijgen als ze op de knop klikken.

Vergeet niet dat de bezoekers van uw site niet alleen naar de tekst kijken, maar ook naar de afbeelding die erbij hoort. Uw tekst moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook gemakkelijk te lezen en te begrijpen door eenvoudige taal te gebruiken en ingewikkelde termen of jargon te vermijden die de meeste mensen niet begrijpen. Als u lange zinnen gebruikt, is het voor bezoekers moeilijk uit te vinden wat ze kunnen krijgen als ze op de knop klikken. Vergeet niet dat bezoekers van uw site niet alleen naar de tekst kijken, maar ook naar de bijbehorende afbeelding. Uw tekst moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook gemakkelijk te lezen en te begrijpen door eenvoudige taal te gebruiken en ingewikkelde termen of jargon te vermijden die de meeste mensen niet begrijpen.

Om ervoor te zorgen dat uw call-to-action tekst goed werkt op mobiele apparaten, moet u deze testen in verschillende schermgroottes en resoluties (iPad/iPhone). Als u een knop gebruikt, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is, zodat bezoekers er gemakkelijk op kunnen klikken. Een knop moet minstens 44 pixels breed en hoog zijn. Vermijd het toepassen van dropshadow of andere effecten op tekst in je call-to-action-knoppen. Hierdoor kan de knop er vreemd uitzien op sommige mobiele apparaten.

8: Zorg ervoor dat uw boodschap goed doordacht is

De exacte call to action-tekst die u op de knoppen gebruikt, heeft een enorm effect op de conversie. Vergelijk nu “Nu kopen” met “Toevoegen aan winkelwagentje”. De eerste tekst klinkt veel urgenter dan de andere. Of wat dacht u van “Probeer X nu gratis uit” versus “Gratis proefperiode”? De ene boodschap is veel uitnodigender dan de andere. Denk ook aan de volgorde van uw call-to-action knoppen. Als u er meer dan één hebt, zet dan de belangrijkste bovenaan en later de minder belangrijke.

Gebruik actiewerkwoorden in uw tekst Als u knoppen schrijft, wees dan niet bang om actiewerkwoorden te gebruiken. U wilt dat uw gebruikers op de CTA-knoppen klikken omdat ze klaar zijn om te kopen.

Dus… Gebruik eenvoudige, directe taal en zorg ervoor dat de taal duidelijk om een specifieke actie vraagt (dus geen ‘klik hier’). Zorg ervoor dat de boodschap actiegericht is. Zorg ervoor dat de boodschap motiverend is.

Overtuig, leg uit en val op

Dat waren mijn tips. Als u tekst op knoppen wilt gebruiken, zorg er dan voor dat die zo duidelijk en beknopt mogelijk is. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten taal om te zien wat het beste werkt voor uw publiek. U kunt call-to-actions op veel verschillende manieren ontwerpen en gebruiken. Ik stel mezelf altijd deze 3 vragen:

  • Trekt de call-to-action de aandacht? (bijv. kleur, vorm, witruimte, locatie)
  • Is het duidelijk wat er gebeurt als u erop klikt? (bijv. duidelijke linktekst, relevante inhoud eromheen)
  • Zou de bezoeker klaar zijn om op dit punt te klikken? (bijv. overtuigende linktekst en inhoud eromheen, logische plaats)

Een oproep tot actie (CTA) is een knop of banner op uw site die bedoeld is om de lezer – op welke manier dan ook – over te halen erop te klikken en een gewenste actie te ondernemen.

Gratis afspraak maken

Heeft u hulp nodig met uw online marketing campagnes of website/webshop? Laten wij samen dan kosteloos en vrijblijvend de mogelijkheden besprekenen.

Deel deze blog

Marketing automation

Affiliate marketing

Internet marketing

Zoekwoorden onderzoek

Display, shopping, search, performance max, discovery, video, en youtube (alle campagnetypen in Google Ads)

Conversiegericht, snelle laadtijden, SEO-optimised en unieke interactieve designs anno 2023

Omzetgerichte webshops, speciaal ingericht voor Google en platform marketing 

Contact & Support

Wij zijn elke dag bereikbaar, ook in weekenden

085 - 080 54 57

Kies uit één van onze diensten

Meer halen uit Google Ads

Online marketing mix voor succes

Unieke conversiegerichte websites

Webshops die uw omzet een boost geeft